Magten

Sponsoreret af Bog & Ide

Hilary Mantel er en forfatter, man kun kan beundre, hvis man ender med at spørge mig! 

Hun kan noget, har en særlig originalitet forbundet med skrivningen, og den er i sandhed kommet til udtryk i romanerne Wolf Hall samt Magten, som på en særegen vis sætter helt eller antihelt Thomas Cromwell i scene, og det er i sandhed i centrum i en mangefacetteret fortælling, der trækker på alle de historiske kilder, som mange kender. 

Sagt med andre ord er Tudor-tiden og Boleyn-forholdene beskrevet med præcise pennestrøg af ganske mange før Mantel, for det er en periode med stor dramatik og romaners stejle legeplads. 

Hilary Mantel gør det på sin egen måde. 

Hun går direkte ind i hovedet på Thomas Cromwell, der kommer til verden i rendestenen og derfra arbejder sig videre op i samfundet via kløgt, særlig snilde og selvfølgelig risiko og held dertil. 

Magten rammer vi bind to, og det er år 1536 i England. Henry VIII har været konge i 26 år, men han har ikke opnået at fuldføre planen om at få sig en søn, så Tudor-tiden kan viderebringes, og han ved efterhånden, at tiden er knap. 

Han har giftet sig med engelske Anne Boleyn, endda uden pavens tilladelse, og han er i ’bad standing’. 

Han må hente hjælp, og her er det, at Thomas Cromwell træder frem. Det kræver snilde, for han er ved at have skabt sig en stor skare af kritiske røster, så der er betændte positioner og en strategi, der skal lægges, samtidig med at Cromwell tumler med meget andet. 

Hilary Mantel

Magten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *