Blixenprisen 2018

Blixenprisen 2018

Det regnede ikke just med sardiner denne fine fredag i Folketeatret i København, hvor Karen Blixen på distancen, må det siges, var vært for stor begivenhed. Priser dryppede ud over en særlig skare af skønlitterære mennesker: Den helt store pris, Årets skønlitterære udgivelse tilfaldt såmænd digteren Peter Laugesen, som ellers var meget sikker på, at man i juryen igen ville vælge et prosaværk, for i den konkurrence har digtene det svært. Han var synligt overrasket og glad for, at hans værk, “Traveling” hjalp ham frem mod denne store pris, og han kunne da ej heller, som det jo siges i digtet, lade være med at gå, gå, gå, rundt og rundt på scenen. Derpå vil jeg også fortælle, at Nanna Mogensen og Klaus Rothstein leverede på scenen, da de skulle tanke for Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling, og det var da helt tydeligt, at det had-had-forhold, de med glimt i øjet har til hinanden, kunne folde sig ud for seere nu og ikke blot lyttere af Skønlitteratur på P1. De har over 450 udsendelser bag sig – fordelt over 9 år. Malte Tellerup viste en følsom side af sig selv, da han vandt prisen Årets Litterære Talent for “Markløs”. Mette Moestrup modtog Aarestrupmedaljen, og det gjorde indtryk.

Abdel var Karen Blixens stedfortræder, og han havde samlet sig en energi, han fyldte salen med, for han ville død og pine banke lidt liv ind i en ellers meget introvert branche, og stille og støt steg intensiteten i blandt andet klapsalver. Han pustede til ilden med citater fra vores Karen, indledningsvist – gud skabte først manden og derefter kvinden. Det er ligesom, når jeg skriver, jeg skriver først en kladde! Så var vi i gang.

Et højdepunkt for mig var, da den tyske forfatter Judtih Hermann trådte ind på scenen for at modtage Zinklarprisen. Det var en meget inspirerende samtale med Steen Bille, der her kunne brede sig ud.

Prisen for Årets redaktør gik til skønne og storsmilende Louise Königsfelt fra Rosinante.

Prisen for Årets boghandler var den første pris vi skulle have overrakt, og den tilfaldt såmænd – i en skarp konkurrence – kmfboghandlen i Aarhus, fortjent for pokker!