Litteraturlinjer

Martin

Tilværelsens meningsløse tilstand

Albert Camus - Litteraturlinjer

Albert Camus bør ikke være fremmed for dig. Denne lille, algeriske mand med den kraftfulde, sanselige skrift.

Han blev født den 7. november 1913 i landsbyen Mondovi i Algeriet, og han kunne her nyde godt af megen menneskelig kontakt, eftersom han boede under samme tag som sin mor, farmor, farbror og storebror. Han havde måttet vinke farvel til sin far, da han blev dræbt i Første Verdenskrig.

Camus måtte i denne flok også lære at gå sulten i seng, ligesom han måtte lære at søge tilflugt i sin livlige fantasi, der kunne fragte ham alle mulige steder hen.

Geografisk endte han i Frankrig, hvor han forvandlede sig fra at være fremmed for verden til at være ganske forbilledlig forfatter, der desværre måtte sige farvel til verden efter en bilulykke i 1960.

Han skulle hurtigt tune sig ind på en særlig variant af fortællinger, herunder det absurde og det meningsløse.

Han flirtede med filosofi på universitetet, og han blev ganske fascineret af det. Han var muligvis fortsat ad denne vej, hvis ikke han var løbet ind i en forfærdelig omgang tuberkulose, og det satte sig synlige spor – han måtte ikke gå op til eksamen i den forfatning, hvorfor han trak sig mere tilbage, begyndte at sætte ord på sine oplevelser af samfundet.

Derfra begyndte han at skrive om erkendelsen af tilværelsens absurditet.

Vi har eksemplet med Mersault fra Den fremmede, som venter på sin straf, idet han har begået mord. Han erkender, at tilværelsen er meningsløs, og han er klar til at modtage sin straf, ganske uberørt. Det minder på sin vis om Josef K. i Processen.

Det er denne accept af sagen, at Mersault er i stand til at påtage sig sin skæbne.

Han bandt sine synspunkter sammen med mange måder at skrive på; journalistik, kritik, essayistik, dramatik og filosofi. Det er mest af alt inden for roman- og novelleformen, han har vundet gennemslagskraft.

© 2019 Litteraturlinjer