Litteraturlinjer

Martin

Hårdtslående kortprosa

Gyrdir Eliasson - magisk realisme

Han blev født den 4. april 1961 i Reykjavik, og i 1983 brød han igennem som forfatter, hvilket han sidenhen har levet af – det inden for digte, noveller og romaner.

På baggrund af novellesamlingen Mellem Træerne modtog han i 2011 Nordisk Råds Litteraturpris. Dette værk er et sublimt indblik i det, der kan beskrives som omdrejningspunktet for hans forfatterskab; det sted, det punkt, hvor hverdagen tipper over i drøm og fantasi, og hvor liv og død går i clinch med hinanden, ganske fortalt i et komprimeret, kontant og nøgternt sprog, der kendetegnes ved at være meget billedskabende og stemningsfuld.

Elíasson har om sin arbejdsmetode udtalt, at: ”Jeg er meget interesseret i at forsøge at befri mine tanker og lade det flyde, ikke at tænke for meget, men bare skrive – plottet udvikler sig efterhånden som jeg skriver”. Han har ligeledes udtalt, at han ikke har udholdenhed til at skrive lange romaner, men at han vægter det hårdtslående i den korte form – på den baggrund er han blevet kaldt den Islands anorektiske forfatter.

Blog om bøger - Litteraturlinjer

Hos Elíasson befinder vi os i grænselandet mellem en genkendelig virkelighed og det usynlige i drømmene og i fantasien. Grænsen er hårfin. Idet fortællingerne er forankret i vores hverdag, bliver genkendelsen desto større, hvorfor de magiske indbrud – absurde og uhyggelige, uforklarlige hændelser – ikke bliver mærkeliggjort, men blot lakonisk noteret og registreret i en kølig tone. Særligt i Mellem Træerne overskrides tid, rum og de fysiske love med største naturlighed.

© 2019 Litteraturlinjer