Litteraturlinjer

Martin

Poetiske penselstrøg

Jón Kalman Stefánsson - poetisk prosa

Han blev født syv dage før jul i 1963 i Reykjavik.

At det skulle gå i forfatterretning, lå ikke ligefrem i kortene; han har arbejdet i et slagterhus, i fiskeindustrien, som murer og som politimand. Han har boet i København – 1992 til 1995 – hvor han læste en hulens masse, vaskede trapper og optalte busser.

Han har siden sin debut i 1988 udgivet en række digtsamlinger, novellesamlinger og romaner, hvor Sommerlys og så kommer natten vandt den islandske litteraturpris, og det i 2005.

Stefánss­on er kendt som en af Islands mest markante forfattere. Han har siden sin debut i 1988 opbygget et stort forfatterskab og er ikke mindre end fire gange blevet nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris. Hans bøger er oversat til utrolig mange sprog og har fået en flot international modtagelse. Han har uvægerligt vundet stor anerkendelse for sin stil – om den udtaler han: ”Da jeg begyndte at skrive, skrev jeg digte, og de var ikke gode nok. Men hvis man benytter den lyriske teknik med at lade noget ulogisk være logisk inden for digtets univers, kan man bruge det i romanen. Det peger på poetiske pennestrøg og magiske indskud i en genkendelig hverdag – lidt á la Elíasson og Sjón.

Trilogien om drengen - Batzer & Co

Hans fortællinger tager alle udgangspunkt i en fysisk og påtrængende virkelighed, hvor vejret og drifterne er grundlæggende elementer; Den islandske natur viser sig undertiden ubarmhjertig, og den enkelte må indrette sig på dette. Det kan være svært, dersom en indre drift ligeledes suser rundt og søger udtryk. Der sker ting og sager i denne virkelighed, som vanskeligt lader sig forklare – de er blot bjergtagende. Står det til Stefánsson skal man ikke søge at forklare eller bestemme, hvad der er på færde i romanerne. Det er dog nærliggende at føje dette ind under genren magisk realisme. Det modsætter han sig: ”Jeg har aldrig tænkt på, hvad det kaldes for, det er ikke mit bord. For min skyld kan man kalde det Real Madrid. Det eneste, jeg vil, er at blande poesi og prosa i romanform.” Det ser vi for alvor i trilogien om drengen.

© 2019 Litteraturlinjer