Litteraturlinjer

Martin

Foers fængende fortællinger

Jonathan Safran Foer - Her er jeg

Jonathan Safran Foer blev hurtigt efter sin debut med Alt bliver oplyst (2002) udråbt til en stor stemme, og det har såmænd ikke været en hindring for ham, for ganske kort tid efter udkom Ekstremt højt og utrolig tæt på (2005).

At der derfra skulle gå 11 år, førend endnu en farverig fortælling (hans kendetegn) skulle ramme butikkerne, ja, det er ikke atypisk, for der – som han udtrykker det – skal være noget at skrive om, men mundheldet, at ’intet nyt er godt nyt’ vil ikke kunne stå mål med det faktiske forhold: En stor, utålmodigt ventende læserskare har således holdt godt øje med Foers forfattervirksomhed.

  • 6. september 2016 skete det så: Her er jeg (meget sigende og perspektivisk) ramte butikkerne, og det i 19 oversættelser. En mursten, endnu et monument i et spændende forfatterlandskab.

Foer har dog ikke ligget på den lade side. Siden 2005 har han glædet nogle med et faglitterært værk, der handlede om kulturen omkring kød, og det var et direkte indblik i en særlig industri. Han har været i færd med at skrive et drama til det firkantede medie, og Ben Stiller var kørt i stilling til projektet, da Foer fluks smed papir, blyant og idéer i skraldespanden og atter vendte sit bebrillede blik mod den skønne litteratur, og tak for det!

Hans romaner summer af glæde over litteraturen og er fyldt med lidenskabeligt sprog. Hans romaner rummer livsappetit, glæde ved at fortælle, og så er de fyldt med kærlighed i mange perspektiver. Historier i historier fastholdes af en rammefortælling, hvorved læseren vil møde mange spændende lag. Sproget er legende og samtidig let, og det er med til at afsøge afgrunde og sprænge former, og det er nærmest notorisk, at Foer skal forsøge sig i nye retninger med hver eneste bog!

Således stifter vi bekendtskab med Oskar, 9 år og Beatlesfan og energisk opfinder, der bearbejder sorgen på finurlig og original vis i Ekstremt højt og utrolig tæt på, mens grumme aspekter af historien (Holocaust) tages under kærlig behandling i Alt bliver oplyst.

Her er jeg inviterer ind til den hjemlige ramme, hvor en familie på mange planer er i opløsning, og hvor sønnen Sam finder tryghed i at styre sin avatar i Other Life.

I hans romaner er der altid spænding mellem magi, det uovertrufne og ganske unaturlige samt det hverdagslige og prosaiske.

Vi møder ikke et lineært plot endskønt en direkte dialog. Der er kanter og spidse perspektiver, og det gælder for læseren om at holde tungen lige i munden – nej, vent. Det handler om ikke at forsøge at balancere, men slet og ret at give sig hen og lade sig overraske.

© 2019 Litteraturlinjer