Litteraturlinjer

Martin

Borges’ bibliotek

Jorge Luis Borges - bibliotek og spejle

Borges kunne noget med ord, som mange forfattere siden har ladet sig inspirere af.

Han kunne blandt meget andet opbygge særlige universer, hvor læseren var detektiven, der først og fremmest skulle finde fodslag og sidenhen nøglen til at opklare historiens mange dele – ja, man skal være en vågen læser, når man tager fat i ham. Det er vitaminer for hjernen.

Vi møder hos ham fortællinger, der forgrener sig, fortællinger, der skaber labyrinter, tråde af tanker, og de rummer hver især referencer såvel til hinanden som til historie og kunst, herunder litteratur og maleri.

Man er som læser en lidenskabelig linedanser, og der er – for at være ganske ærlig – undertiden fare for, at man falder ned og må prøve igen!

Det er balancegangen mellem fiktion og fakta, mellem drøm og virkelighed.

Borges holdt sig til de små, tankevækkende fortællinger.

Han studerede litteratur hele sit liv, skrev ustandseligt, renskrev og udgav i alle former for medier (dengang), aviser, tidsskrifter etc.

I hjemmet – Palermo – lidt uden for Buenos Aires kunne han muntre sig i referencer, ganske på kryds og tværs, eftersom han kunne gå på opdagelse i sin faders velassorterede bogreoler, og der var klassikere i hobetal.

Sidenhen flyttede han med sin familie til Europa, nærmere bestemt Schweiz, og her blev han kyndig i fransk og tysk.

Jorge Luis Borges - Litteraturlinjer

Han var blot omkring de 30, da en øjensygdom angreb ham – hans syn falmede, og han måtte erkende, at han stod foran at skulle blive helt blind.

Efterfølgende blev han ekstra fokuseret på litteraturen, underviste i den skønne kunstform, mens han blev udnævnt som direktør for Nationalbiblioteket og satte alt ind på de korte, fantasifulde, krydsklippende fortællinger.

Han så det argentinske lys i 1899, ganske i hovedstaden, og han tog i 1918 sin uddannelse i Geneve i Schweiz, og han skulle sidenhen høste stor anerkendelse foruden litterære priser, nationalt som internationalt.

Det forlyder, at han havde forbilleder udi Robert Louis Stevenson, Miguel Cervantes, Walt Whitman blandt andre.

© 2019 Litteraturlinjer