Litteraturlinjer

Martin

Leines lidenskabelige litteratur

Kim Leine - nordisk rådslagning om Grønland

Før Kim Leine blev et kendt forfatteransigt i Danmark, ja, endog i udlandet, var han sygeplejerske i Grønland, hvor han så livets dystre sider.

Endnu tidligere i sit liv oplevede han forkrampet og forkert kærlighed fra sin far, som han flyttede ind hos i København, da han i Norge havde brudt med Jehovas Vidner. Han har haft misbrug – det på mange måder og i flere forhold og felter.

Han skriver direkte om tilværelsen, usminket og ganske nøgternt – endda så hidsigt og råt. Han har sin egen stemme i nordisk litteratur, hvilken han tilbage i 2013 blev præmeriet for, da han med Profeterne i Evighedsfjorden vandt Nordisk Råds Litteraturpris.

Denne roman rummer så ganske meget, at en genlæsning kan vise sig at give endnu mere dybde i de mange lag, romanen er opbygget af. Morten Falck er romanens omdrejningspunkt, og han har været en god følgesvend for denne læser. 1700-tallets København og Grønland bliver uvægerligt skrevet frem på en meget sanselig – typisk Leine – måde.

Vi har fået fortællingen om tvillingerne Ib og Kaj i Afgrunden. Her følger vi for en stund Den Finske Borgerkrig, og vi ramler ind i Første Verdenskrig og tiden derom i København, hvor tvillingerne lever et stormomsust liv – skrevet på en skarp og barsk måde.

Han lægger ikke skjul på, at han har visse forbilleder; herunder Hamsun, Tolstoj, Flaubert og Margaret Atwood.

Derudover kan man fordybe sig i: Kalak, Tunu, Valdemarsdag og de to ovennævnte foruden De søvnløse.

litteraturlinjer-kim-leine

Dersom man som glad læser af Leine-litteratur er søgende på ‘nye’ titler, skal man ikke lede længe. Han er ganske produktiv, og det også udi børne- og ungdomslitteratur, hvor han brillerer med Skovpigen Skærv.

Breder vi blikket ud over hans forfatterskab, vil vi se, at det selvbiografiske spiller en vis rolle, men man skal såmænd ikke stirre sig blind derpå, for der er så meget litterær tyngde desforuden, at det er en fryd for øjet og refleksionen.

Om ikke andet er sproget så virkelig rammende og bevidsthedsudvidende – dyrk det!

© 2019 Litteraturlinjer