Litteraturlinjer

Martin

Saabyes kantede karakterer

Lars Saabye Christensen - Halvbroderen

Læn dig blot tilbage og nyd de forførende fortællinger, Lars Saabye Christensen med stort sprogligt overskud samt smil sender ud.

Det var med romanen Halvbroderen, Saabye Christensen betrådte hele den litterære verden, for den blev i sandhed et veritabelt gennembrud, og med den kunne han hjemtage den ene pris efter den anden, nationalt såvel som nordisk og også internationalt.

Halvbroderen vækker fornemmelsen af et problematisk barn, ligesom vi kender det fra Salman Rushdie og Midnatsbørn samt Günter Grass og Bliktrommen. Hos Saabye drejer det sig her om Fred. Han kommer til verden som et resultat af en voldtægt på tørreloftet, og hans undfangelse kan med nogenlunde skarpladt præcision skydes til tidspunktet for befrielsen, den 8. maj 1945. Vi følger Fred og hans halvbror op igennem den sidste halvdel af det 20. århundrede, og det går hverken stille eller kedeligt for sig!

Han er en vægtig stemme i samtiden, og vi kan takke ham for at have fået kendskab til skæve og sære typer, de såkaldt kantede karakterer, hvoraf vi bestemt kan erindre Notto Fipp og Bernhard Hval fra den underfundige roman Bernhard Hvals Fortalelser.

Et kendetegn ved Saabye Christensens forfatterskab er, at han balancerer fortællinger på kanten af det realistiske med afstikkere til det usandsynlige sammentræf og i kamp om liv og løgn – alt sammen med et særdeles skarpt sprogligt skud.

Inspirationskilder er der naturligvis, og han er ikke sen til at fremhæve flere formidable forfattere; Knut Hamsun og Graham Greene. Han er samtidig heller ikke bleg for at berette, at han tager fra sin egen erindringsstol og skriver scener frem. Således fik han idéen til Halvbroderen, godt 20 år før han skrev den, men han mærkede fermt, at den havde brug for en lagringstid i hans bevidsthed. Det kaldes tålmod.

© 2019 Litteraturlinjer