Litteraturlinjer

Martin

Humørbomben på Mississippi-floden

Mark Twain - forfatterportræt

Vi kender ham som Mark Twain, endskønt han egentlig hed Samuel Langhorne Clemens.

Han blev født i 1835 i nærheden af Mississippi. I 1910 stillede han sine sandaler.

Han var igennem flere år flodlods på denne nordamerikanske, fyldige flod, og han rejste rask væk 2500 miles ned til New Orleans og tilbage igen. Det er ikke ud af det blå, denne flod strømmer som et symbol i hans forfatterskab.

Lyslevende læsning

Han ernærede sig ogå som sølvgraver, og i 1863 begyndte han at skrive under Mark Twain for avisen i Virginia City. Her blev han først kendt for historien om “Jim Smiley and His Jumping Frog”. Den var med til at sætte fokus på det amerikanske sprog.

Han er som forfatter fyldt med humor, og man skal vitterlig være så ganske hård i knoppen, hvis ikke lattermusklerne berøres under læsning.

Han er mest af alt kendt som manden, der førte pennen til “Huckleberry Finn” og “Tom Sawyer”.

I førstnævnte stifter vi bekendtskab med Huck Finn og den bortløbne negerslave ved navn Jim. De kaster sig ud på en rejse, og denne er beskrevet som ‘den store amerikanske odyssé’. Disse to typer rejser ned ad Mississippi til Cairo i Illinois, hvor de møder høj som lav og køn som grim. Bogen kendes under begrebet ‘den amerikanske saga’, og det er såmænd selveste hr. Hemingway, der har ytret sig på denne måde.

Skriv og rejs

Han levede et ganske roligt liv, endskønt han havde denne impuls til at fare frem langs floden og glemme alt om tilværelsen i det småborgerlige. Han følte sig som en outsider i samfundet, selvom han var ganske tilpasset og lykkeligt gift med en kulmillionærs datter. Han skød pile af sted mod kapitalismen, herunder tidens finansspekulationer, hvor fiktionen var hans bue.

Som 50-årig gik han fallit, simpelthen fordi han brugte sin formue på en ‘fremtidens’ sættemaskine – derpå begyndte han at tage på turné som foredragsholder, og derved hentede han penge nok til lukke sit eget økonomiske hul.

© 2019 Litteraturlinjer