Litteraturlinjer

Martin

Sjóns mystiske og mytiske fortællinger

Sjón - skøn surrealisme fra Island

Han blev født den 27. august 1962 i Reykjavik, og han blev i 2005 tildelt Nordisk Råds Litteraturpris for Skygge-Baldur.

Sjón er kunstnernavnet, og med det har han skabt sin egen genresammensmeltning mellem drømmesyn og realisme med lån fra skrøner og myter og en vis surrealisme – det enten i digtform eller i prosa.

Han er autodidakt – og det i ordets egentlige betydning, for som 15-årig gik han rundt i bussen og på stræder og solgte sin første digtsamling. Han har selv fortalt, at hans første egentlige litteraturoplevelse blev hentet frem fra bedstemorens bogreol, der var fyldt med bøger, navnlig islandske sagaer.

Han har haft tæt samarbejde med Bjørk, som han lærte at kende i et ungdomsmiljø. Han har været med til at udfærdige soundtracket til Lars von Triers film Dancer in the dark.

Hans lyriske interesse skinner igennem i hans prosa – lidt ligesom med Stefánsson. Særligt denne sprogfornemmelse. Han excellerer som ordknap og stilsikker forfatter i romanerne, hvis univers han holder i et stramt greb. Det er tilfældet med Månesten – drengen, der aldrig var til og Skygge-Baldur. Et tilbagevendende princip må siges at være, at han tilbagelægger en ganske grundig research ved hver roman, hvorfor vi også ofte møder en historisk virkelighed aftegnet og modelleret i hans værker.

 

Andre Litteraturlinjer:

Albert Camus - ikke en fremmed i litteraturen

© 2019 Litteraturlinjer