Litteraturlinjer

Martin

Hverdagens øjeblikke

Indlæg om Dam

Tove Ditlevsen fødtes ind i en fattig familie i 1917, den fjortende dag i årets sidste måned, og opvæksten på Vesterbro satte sig varige spor.

Hendes tekster tager gerne udgangspunkt i de hverdagslige situationer i en presset hverdag i København skrevet i en direkte og ubesmittet tone, der var med til at gøre hende elsket og læst af mange. Begreber som pigesind, kvindesind, blinkende lygter og barndommens gade tilskrives slet og ret denne fortrinlige, arbejdsomme forfatter.

Lys op og læs

Hun debuterede med digtsamlingen ”Pigesind”, og det i 1939.

I sine fortællinger giver hun stemme til de svageste i samfundet, sådan som det udtrykkes i blandt andet romanen ”Barndommens gade”, som ligeledes rummer et selvbiografisk spor. Det får også – og måske i særligt grad – fylde i novellerne, som just er udkommet i en samlet, ny udgave, og hvoraf undertegnede straks erindrer ”En æggesnaps”. Dette er en fortælling om en pige, der i lejlighedens kulde venter sin mor, der skal komme hjem fra det arbejde, der trækker så meget dårligt humør ud af hende, og dagens højdepunkt er således ovenstående æggesnaps, der frigiver blot en sidste rest af smil de to imellem.

Tove Ditlevsen var sulten efter anerkendelse, særligt social status havde hendes opmærksomhed, og det kan synes, at de ægteskaber, hun bandt sig til i løbet af årene, gav hende mulighed for at åbne døre op ind til denne ’nye’ verden. Da hun således i 1940 giftede sig med den 30 år ældre Viggo F. Møller, redaktør, fik hun en fin og energisk fod inden for i de akademiske cirkler. I 1942 løb kærligheden i retning af Ebbe Munk, med hvem hun fik en datter. Det mest skelsættende ægteskab var dog det med Carl T. Ryberg. I dette ægteskab udviklede hun et temmelig hidsigt alkohol- og pillemisbrug; et ’engagement’, der skubbede til sindet og sendte hende på psykiatrisk hospital. Det skulle vise sig at være genkommende tendenser, indtil hun i 1976 valgte at takke nej til at leve mere ved simpelthen at begå selvmord.

Tabt bag en bog

Forinden havde hun giftet sig med chefredaktøren på Ekstra Bladet, Victor Andreasen, med hvem hun i 1954 fik Peter.

Jeg gik om kuld, da jeg læste ”Gift”, hvor man som læser får et direkte indblik i et kærlighedsliv, hvor følelsen for det modsatte køn undertiden skifter ham og udfolder sig som et egentligt misbrug af stoffer i forskellig stil – der er helt særlige beskrivelser at finde her, og de går ind under huden.

© 2019 Litteraturlinjer