Litteraturlinjer

Martin

Juhu – en kinesisk kraft i Yu Hua

Yu Hua - kinesisk forfatter

Stilen er enkel og ganske ligetil, og fortællingerne er meget sigende, meget ordknappe og stadig med en vedholdende dybde.

Han har derom udtalt, at hans enkle stil faktisk snarere end et bevidst valg er et udslag af manglende uddannelse. Det er en mulighed, og det fjerner i al fald ikke det faktum, at fortællingerne er meget hårdtslående.

Yu Hua kom med nød og nåde igennem mellemskolen, og sidenhen for han direkte i lære som tandlæge, om hvilken periode han fortæller, at det, man ser i folks munde, er et skræksceneri. Derfor ønskede han så ganske eftertrykkeligt at beskæftige sig med noget andet – og det blev, tak for det, tankevirksomhed og formidable fortællinger.

Yu Hua blev født 4 måneder inde i år 1960, og siden 1983 har han været en kendt forfatter. Han voksede op under Kulturrevolutionen, hvilket i særdeleshed afspejles i hans romaner. Her kan blandt andet det verdensomspændende gennembrud At leve fremhæves. Her søsatte han for alvor en meget realistisk og nøgtern stil, der meldte om mere under skriften, altså mellem meget fine linjer.

Romanen handler om rigmandssønnen Fugui Xu, som før Kulturrevolutionen lever et meget frit og ubekymret liv med flittige besøg på bordeller, hvor han også spiller familiens mønter bort. Derfor må han unægtelig, da fallittens afgrund sluger ham, starte på en frisk og med nederlaget i frisk erindring. Livet må således indledes på ny, og samtidig kan han ikke leve frit, idet Mao og Kulturrevolutionen på den ene eller anden og ofte også den tredje måde griber fat i ham.

Sidenhen kom romanen Brødre i to bind, som straks blev en sællert, som hurtigt rundede over en million solgte eksemplarer i Kina.

Et meget særligt kendetegn for Yu Hua er, at han i sine værker tit dvæler ved kropsvæsker i beskrivelser af personer og miljøer. Det er bestemt ingen undtagelse, når blikket falder på Fortællingen om dengang Xu Sanguan solgte sit blod.

© 2019 Litteraturlinjer