Linjer om “De ansatte”

Titel: De ansatte

Forfatter: Olga Ravn

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 136

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Så er der dømt sci-fi, for pokker, og det er ganske igennem en sproglig solid opmærksomhed. Olga Ravn har her leget med fantasien og brudt en grænse, sådan da. Vi er at finde på et rumskib. De ansatte består af menneskelige og menneskelignende ansatte. Langsomt forskyder det sig – en række genstande kommer med om bord. De stammer alle fra planeten Nyopdagelsen, og de trækker i de ansatte, og det er altså her vigtigt at notere sig, at der er tale om dybereliggende forbindelser. Det skaber en kritisk tanke – det er nyt – og langsomt siver spørgsmål ud blandt de ansatte: Hvad er vores funktion? Hvad vil det sige at være menneskelig og menneskelignende?

Det er temmelig uhyggeligt.

Bogen er opdelt i korte afsnit, og de fænger hver især, må jeg sige. Særligt er det sproget, der er en nydelse, for det er med til at skabe en særlig atmosfære i atmosfæren – en surrealistisk stemning, som jeg nød at befinde mig i.

Der er et helt univers for denne roman – den er original og dermed noget for sig. Faktisk er der også en playliste på Spotify. Den rummer kunstnere som David Bowie, Brian Eno, Björk og Kate Bush. Det er syret!

Jeg siger tak til Gyldendal for at sende mig denne anmeldelse.