Linjer om “Grus”

Titel: Grus

Forfatter: Anna Degnbol

Forlag: Fahrenheit

Sidetal: 180

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Anna Degnbol – hold øje med det navn, for det kommer til at vække genklang på længere sigt. Det er jeg vis på.

Hun er fra 1993, hun studerer visuel kommunikation på Kunstakademiets Designskole, og hun har fokus på illustration og grafisk design.

Du bedes som læser have fokus på “Grus”. Det er en glimrende grafisk roman, som så fint vækker den sydamerikanske magiske realisme til live igen.

Vi følger Mathilda. Hun returnerer til den by, hun er vokset op i. Det er lang tid siden, og minderne stormer frem, vælter hende nærmest omkuld. Det viser sig – meget magisk tegnet – at Mathildas mor ligger i koma. Mathilda er tålmodig. Hun venter, og hun venter, mens også fortidens spøgelser rumsterer og lurer, angriber, bang!

Farvelægningen er meget passende, den skaber uro og refleksion, og den inviterer til fordybelse.

Jeg kommer tit til at tænke på Sydamerika og den magiske litteratur, der blomstrede og blomstrer derovre, og jeg er ikke sikker på, at det er meningen, at jeg skal det, for denne danske udgave af en magisk overrumpling er måske snarere sin egen. Det er en meget original stil, som jeg er helt opslugt af, og jeg er derfor glad for at kunne sende den videre ud (anmeldelsen) til andre læsende heste og bogorme!

Det er et mægtig magisk værk.

Tak til Forlaget Fahrenheit for at sende mig dette eksemplar til anmeldelse.