Krigstrilogi

Titel: Krigstrilogi

Forfatter: Agota Kristóf

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 371

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

At krig er smukt, kommer jeg aldrig til at mene, men at krig kan være smukt beskrevet, ja det er en anden sag, og det er så afgjort tilfældet med Agota Kristófs krigsroman om to brødre, der er meget tæt forbundne.

Romanen, som rettelig er tre romaner i samme hæfte, nu udgivet i klassikerserien hos Rosinante & Co, har titlerne Det store stilehæfte, Beviset og Den tredje løgn. De omhandler brødrene Claus og Lucas, som under Anden Verdenskrig bliver sendt i sikkerhed hos deres bedstemor, som er kendt under tilnavnet ’Heksen’.

Der åbnes direkte og meget fængende med hovedsætninger: ”Vi kommer fra den store by. Vi har rejst hele natten. Vores mor har røde øjne.” Og sådan er der tre korte sætninger, tre hammerslag, og som læser er man naglet fast til scenen. Det er meget enkelt og overhængende, samtidig med at det bliver emblematisk og dybdeskabende. Der er så meget på spil i romanen, og det er sproget, der sammen med døden er afgørende, for med døden, som lurer i mørket, og som viser sit ansigt på daglig basis, idet mad er en mangelvare og tryghed svær at skabe, bevæger vi os på en line, hvor man som læser også undertiden lader sig fange og fornemmer det skrøbelige i skrift såvel som i handling.

At bogen er oversat til mere end 30 sprog, siger mere end disse mine ord kan fortælle.

Hele romanen, alle fortællingerne igennem, er sat i en ’form’, som på meget rammende vis iscenesætter tvillingebrødrenes forbindelse med læseren, og det bliver også derigennem til et lægeligt røntgenblik på menneskelivet, hvor de to brødre forsøger at klare sig igennem gru og frygt.

Litteraturlinjer - bøger

Claus og Lucas (anagrammet er indskrevet!) skriver for sig selv og sammen, i et stilehæfte, og de skaber sig en slags poetik, som også løber igennem romanerne – de skal skrive om det skete, og de skal skrive om det i så nøgtern en tone som muligt. De skriver uden om tillægsord, for det kan forvanske billedet, idet de søger det direkte. Det spejler læseoplevelsen, og det er med til at skabe den lagdelte fortælling, hvor man som læser bliver suget ind i teksten.

Jeg bilder mig ind, at jeg ved læsning af disse romaner er kommet et skridt nærmere en forståelse af, hvad krig gør ved mennesker. For første gang er jeg med helt inde i det inderste af krigens kreds, og jeg føler, det hele er meget tro mod kendsgerningerne, sådan som brødrene bestræber sig på at være.

Mange tak for en god læseoplevelse, tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Vegetaren af Han Kang