Bonsai

Bonsai af Alejandro Zambra

Titel: Bonsai

Forfatter: Alejandro Zambra

Forlag: Skjødt

Sidetal: 90

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé. 

Du kan købe bogen her.

Alejandro Zambra.

Romanen her er ikke en tyk sag. Den er papirsmængdetynd, men det, den umiddelbart mangler i fylde, rummer den i dybde. Fascinerende og tankevækkende er den. Alejandro Zambra har lagt pen til, og han gør det godt, lad det være sagt med det samme. Han er født i Chile, og nu tænker du måske Roberto Bolaño. Zambra går en anden vej. Han er måske som Gyrdir Eliasson i Island – en anorektisk forfatter. Hvorom alting er: Alejandro Zambra begrænser sig. I Bonsai støder vi på Julio og Emilia. De træffer hinanden, bliver elskende, og straks i dette kropslige foretagende indleder de en form for agenda, et ritual: De læser højt for hinanden, før den egentlige sammensmeltning finder sted. Anden gang de er sammen, er de begge hurtige til at fastslå, at de har læst Marcel Proust og På sporet af den tabte tid. De gør begge et stort nummer ud af at fortælle, at det var en mageløs oplevelse. Undervejs kommer det frem, at der er bump på vejen, og på side 327 af dette digre værk går de i stå, i bogstaveligste og kropsligste forstand. Emilia rejser til Madrid, og Julio tumler med tanker.

Jul og sol - Litteraturlinjer

Jeg synes personligt, at denne lille sag kan noget særligt. For mig har det gjort stort indtryk, at der er så fine referencer til forfatterskaber og andre værker. Det skaber en særlig klangbund og et helt stikkende refleksionsrum. Her vækkes J. L. Borges til live igen. Men man skal som læser samtidig være en kende opmærksom, idet der også er fiktive forfatterskaber og forfattere iblandt.

Det er også vældig fint, at der løbende serveres mulige fortolkningsrammer. Tænk du gerne på, hvorledes dyrkningsmetoden ’Bonsai’ udformer sig i et naturligt miljø. Hvad har denne metode at gøre med Julio og Emilia?

Høj på læsning og vandring

Det er en skarp beretning, hvor alt eventuelt overflødigt er beskåret, således at selve stammen står frem og viser sig.

Det er betagende, og jeg er simpelthen vild med sydamerikansk litteratur.

Tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Ajeandro Zambra - Måder at finde hjem påTræernes privatliv af Alejandro Zambra