Måder at finde hjem på

Ajeandro Zambra - Måder at finde hjem på

Titel: Måder at finde hjem på

Forfatter: Alejandro Zambra

Forlag: Skjødt

Sidetal: 205

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé. 

Du kan købe bogen her.

Alejandro Zambra.

Velkommen til 1985. Velkommen til Chile. Velkommen til Alejandro Zambras tredje roman, og vær velkommen! Dette blev hans egentlig gennembrud. Således blev der straks sat fokus på de forudgående to fortællinger, som egentlig har samme forførende tematik.

Jeg tænker på Træernes privatliv og Bonsai.

I denne roman, som – i lighed med de forudgående – ikke gør det store væsen af sig, er det en niårig fortæller, vi møder. Han gør sig en stor erfaring! Der er jordskælv i Chile, og det går da pludseligt op for ham, at jorden ikke er så fast, som man kan gå og tro. Rystelserne forplanter sig, og han ser derpå sin virkelighed med lidt andre øjne. Dette perspektiv bliver vi inviteret ind til som læsere.

Den hemmelige sti - Litteraturlinjer

Det er ikke altid lige let og ligetil at følge med, for Zambra tager favntag med en meget typisk sydamerikansk litteraturtradition, hvor det labyrintiske (Borges) mere end blot titter frem, og der er humor og ironi for alle pengene. Der er erindringer, der krydsklipper sig med nutiden og de umiddelbare indtryk. Det er elementært forførende, ganske enkelt.

Hovedpersonen er ganske sikker og klippefast i begyndelsen af fortællingen her, men det skal dog hurtigt vise sig, at han mister fodfæste. Han farer vild, og hvordan skal man så finde hjem på ny? Det er et godt spørgsmål. Denne eksistentielle tilgang har Zambra måske ikke fra fremmede, men i udpræget grad fra sin landsmand, som han ofte forbindes med, Roberto Bolaño.

Der er endog politiske rystelser at finde i denne bog – diktaturet i Chile er det politiske bagtæppe.

Det er en lækkerbisken for litterære typer, og jeg tænker her på, at der er så mange fine og lækre referencer til store værker i litteraturhistorien. Det være sig Madame Bovary, eksempelvis.

Sætningerne i denne labre litteratur, denne roman af Zambra, er så smukke, så fine og så lyriske, at jeg er helt paf.

Tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Bonsai af Alejandro ZambraTræernes privatliv af Alejandro Zambra