Træernes privatliv

Træernes privatliv af Alejandro Zambra

Titel: Træernes privatliv

Forfatter: Alejandro Zambra

Forlag: Skjødt

Sidetal: 124

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé. 

Du kan købe bogen her.

Alejandro Zambra.

Julian er vores hovedperson i denne fortælling. Det er en kortroman, endnu en, af Alejandro Zambra, den chilenske mester udi de små, præcise og lyriske fortællinger.

Vi er her atter vidne til en kondenseret periode; Julian venter, venter en nat på, at en særlig kvinde skal komme hjem.

Der er temaer, der går igen i disse romaner, hvor vi tidligere har stiftet bekendtskab med Måder at finde hjem på og Bonsai. Det være sig erindringer, fortid og nutid i én sammenblanding, tanke og tale, forestillinger, virkeligheder.

Litteraturtræet - Litteraturlinjer

Der er sandelig også mange lækre litterære referencer. Henvisning til værker af de store forfatter. Der er også referencer til værker, Zambra selv har skrevet. Tænk her på Julian i Bonsai, som virkelig formår at skabe liv i og omkring et bonsaitræ, men som ikke just lykkes med kærligheden. Anderledes – omvendt – går det for Julian i Træernes privatliv. Det er underfundigt og besættende, for det er med til at bygge en fremragende baggrund op for disse tre fortællinger.

Julian lægger sin steddatter i seng, og han mærker en dejlig glæde ved at være der for hende, endskønt hun jo ikke er hans sådan helt ind til blodet. Kærligheden er stor. Kærligheden til hendes mor, Veronica, er også stor. De har delt liv i godt tre år. Fælles for dem er, at de har forhold, der er gået i vasken, med i bagagen, og de tror nu fuldt og fast på, at de er så lykkelige, som de kan være, og at alt ser lyst ud. Det gør det måske også, hvem ved!

Problemet opstår pludseligt, for Veronica kommer ikke hjem denne nat. Hun giver ikke lyd fra sig, og uroen slår som en tidevandsbølge ind over Julian. Tanker stormer rundt, og det er vildt og voldsomt. Som læser tror man på den gode slutning, den fine forening, for det plejer jo heldigvis at være sådan, og man sidder med forvisningen om, at … Men … det ender særligt, magisk og overrumplende. Det er storartet, ganske enkelt.

Jeg kan stærkt anbefale denne bog.

Tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Ajeandro Zambra - Måder at finde hjem påBonsai af Alejandro Zambra