Efterår

Ali Smith og Efterår

Titel: Efterår

Forfatter: Ali Smith

Oversættelse: Ninna Brenøe

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 280

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Sponsoreret af Bog & Idé.

Vi har ramt efteråret 2016. Elisabeth er vor hovedperson, og hun er et meget godt bekendtskab, for hun har gjort indtryk på mig, må jeg sige. Jeg vil i særlig grad meget gerne fremhæve indledningen, som virkelig ramte mig. Her er Elisabeth i færd med at forny sit pas, og hvor er det hylende morsomt, for der er en kø og en sværvægterkamp på færde, dels er nummereringen af køen ikke til at gennemskue, og maskinen, der fornyer passet, er ikke til at regne med.

Hun sætter sig til at læse og deducerer, at enhver ventesal bør være udstyret med meterlange reoler fyldt med bøger.

Læsning i det fri

Nuvel. Elisabeth er i et land, der lukker sig om sig selv, hver sin del, for det er delt i to, og vi kan sagtens se Storbritannien for os. Hun har også andet for, for hun vil gerne se til Daniel, som er på plejehjem. Han er mere end hundrede år gammel, og hun har kun rundet de toogtredive. De har et og andet sammen, og det er simpelthen så fint formidlet, en stor oplevelse.

Sproget er smukt, det er sindssygt smukt, og jeg læste denne langsomt, standsede op flere gange for at nyde poesien her, det rytmiske schwung, og jeg vil derfor også meget gerne nævne, at Ninna Brenøe, som er oversætteren her, har gjort det forbilledligt.

Tak.

Og jeg glæder mig til de næste bøger i denne kvartet af bøger.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

LitteratursidenSæt og match af Álvaro Enrique