Dansen

Dansen af Anna Hope

Titel: Dansen

Forfatter: Anna Hope

Forlag: Klim

Sidetal: 335

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Vi befinder os i 1911, og du inviteres som læser med ind i en verden, hvor de sindssyge gerne ser frem til en dans, men hvor kvinder og mænd i særdeleshed bliver holdt adskilt fra hinanden af flere høje mure. Der findes dog en glitrende balsal, som man trods alt kan skimte, og det er her de syge mødes og danser sygdommen ud, i det mindste for en aften.

Ella og John mødes her en aften, og denne dans er med til at skabe omkalfatrende forandringer for dem sidenhen.

Der er rytme, der er schwung.

Det er fredag aften, der er gang i sagerne, gang i skørterne, og kønnene får lov at ses.

Ella og John tager favntag med hinanden, og pludselig tændes en særlig gnist hos dem hver især, og den går i retning af livet og hinanden. De har med andre ord mere mod på livet nu, og det viser sig i fortællingens løb, at de begge mere eller mindre er endt på anstalten af en række tilfældigheder, og snart viser det sig også, at de er uheldige at stifte bekendtskab med lægens, Charles, metoder. Han er en omskiftelig herre, der først tror fuldt og fast på, at syge mennesker (sindslidende) kan helbredes, og at de på den anden side kan komme ud som klart bedre mennesker. Dernæst ændres hans håb, og han slår om og bliver skarpt opmærksom på, at raske mennesker skal skærmes fra de syge, og at det tjener nationen bedst, hvis de syge hindres i at forplante sig.

Ella og John bliver ved med at kæmpe for deres kærlighed til hinanden og til livet, på trods af at Charles lægger flere forhindringer i vejen for dem.

Fortællingens fiktive spor rækker ud til den faktiske virkelighed på denne tid, idet Winston Churchill trækkes ind i sagen; Charles skriver et brev til ham for at få ham til at gå ind for tvangssterilisation. Det oplyses i romanens efterord, at det har en vis sandhed i sig.

Har du hang til historiske romaner, der mere end blot strejfes af et kærligt touch, er dette romanen for dig, det er jeg vis på.

Tak til Forlaget Klim for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Danser af Colum McCann - People's Press