Midnatspaladset

Midnatspaladset - Carlos Ruíz Zafón - Litteraturlinjer

Titel: Midnatspaladset

Forfatter: Carloz Ruiz Zafón

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 261

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Velkommen til Calcutta og til et mysterium, som det er op til en gruppe meget modige børn at løse.

Vi er i en tid, hvor der er krig i Europa, og det er såmænd Første Verdenskrig, der buldrer og brager, mens der i Indien snarere er ro på de ydre linjer.

Hos Ben er der en vis rumsteren. Han bor på børnehjemmet St. Patrick’s, hvor han har et temmelig godt forhold til hjemmets forstander, Thomas Carter. Denne Thomas Carter har – kommer det læseren for øre – fundet Ben, da han blot var få, dage gammel på trappeafsatsen op til hjemmet, og vedhænget var en seddel skrevet af byens myteomspundne, gamle kone, Aryami Bosé. Det skal vise sig, at Ben har en søster, og at de er forbundet af andet end den medaljon, som er delt i to, og som Bosé har den ene halvdel af.

Ben har sammen med en gruppe børn dannet et lille samfund – Chowbar Society – og sammen opbygger de viden i en sand kreds af nysgerrighed.

Indledningsvist befinder vi os dog i Calcuttas undergrund, nærmere bestemt Jheeter’s Gate Station, hvor en vis Michael Peeke flygter med to børn i favnen, og han er på flugt, på vild flugt fra en herre ved navn Jawahal, ja, eller snarere en skikkelse, for hans ansigt kan være noget så svært at skelne i mørket.

Denne skygge skal forfølge børnene, og den gemmer på en særlig hemmelighed – en nærværende skyggeside.

Sheere er den anden halvdel af Ben, og en dag skal han stifte bekendtskab med hende, idet Aryami dukker op på børnehjemmet og styrer direkte mod Thomas Carter, eftersom hun har noget afgørende at fortælle ham. Ben og Sheere knytter fra da af et uløseligt bånd, og Sheere indgår omgående i Chowbar Society. De undersøger straks, hvem der gemmer sig bag Jawahal, hvad hemmeligheden bag hans hævntørst er, og hurtigt finder de – ved hjælp af bibliotekarer, en dybere detektivsøgen og logisk sans sammen med intuition – ud af, at børnene – Ben og Sheere – er jaget vildt af denne Jawahal, som mener, at de tilhører ham, og hvad værre er; han føler sig tilbage i tiden bedraget, og det skal koste blod og slutteligt to børns liv, hvis det står til ham.

I børnenes vilde jagt – undertiden med drømmelignende forvarsler – omkommer mennesker, og Ben har i sagens natur svært ved at rumme, at det af alle skulle gå ud over Thomas Carter. Samtidig er det svært at kapere, at Aryami Bosé tilsyneladende ikke har fortalt sandheden om en afgørende episode, der involverer Jawahal, og pludselig tager sagen en alvorlig drejning, hvor børnene pludseligt skilles fra hinanden og slutteligt mødes i et farligt øjeblik, hvor det handler om liv og død, og hvor man som læser sidder helt ude på kanten af stolen.

Det er gruopvækkende læsning, og det er enormt spændende at læse. Jeg er vild med Zafón og hans universer, idet man som læser bliver totalt opslugt, og denne roman er ingen undtagelse. Den står forbilledligt i forbindelse med Tågens Fyrste, og jeg glæder mig – mens jeg takker Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplar – til den tredje del i denne spøgelseshistorie.

 

Andre Litteraturlinjer:

En fortælling om blindhed - Litteraturlinjer