Vindens Skygge

Litteraturlinjer - vindens-skygge

Titel: Vindens skygge

Forfatter: Carloz Ruiz Zafón

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 451

Udgivelse: 2009

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Daniel Sempere er vores hovedperson, og han kastes med vinden ud i et mysterium, hvor svaret undertiden vajer i vinden og til andre tider gemmer sig i mørkets skyggefulde kroge.

Daniel bor sammen med sin far i Barcelona. Her hjælper han ihærdigt og litteraturlidenskabeligt til i antikvarboghandlen, og det er i al sin skønne hverdagslige trummerum et solidt plaster på det sår, der hos Daniel brød frem, da han ’mistede’ sin mor til koleraens klamme klo kort efter borgerkrigens afslutning. Dette tomrum dykker Daniel ikke gerne ned i.

Da Daniel en morgenstund slår øjnene op og pludseligt erfarer, at han ikke kan huske, hvordan hans mors ansigt formede sig, går der en gisning igennem ham, men dette gys må snart herefter lægge sig bagerst i hans bevidsthed, eftersom han denne dag af sin meget omsorgsfulde far bliver taget med til et hemmeligt sted, De Glemte Bøgers Kirkegård.

Her vælger Daniel en bog – og betingelsen lyder, at han forpligter sig til at vogte over den med sit eget liv. Valget falder på ”Vindens Skygge” af Julián Carax.

Der er mange spændende spor at gå efter i denne roman, og Daniel læser den mange gange, slutteligt føres han af nysgerrighedens hånd til at søge efter denne franske forfatter, og da tager sagerne fart. Således støder Daniel ind i Fermín Romeo de Torres på gaden, en hjemløs, ganske urovækkende figur, og de to skal senere hen forme et spændende venskab og være et glimrende makkerpar i denne specielle eftersøgning. Daniels far forbarmer sig over Fermín og ’ansætter’ ham i boghandlen.

Det, man som læser møder i denne roman er en mangefacetteret fortælling, hvor der er flere tråde og mange lag at nyde. Der er mange sanselige beskrivelser af det vejrlige i Barcelona; beskrivelser, der på en meget indfølt og effektfuld måde kommer til at afspejle det indre følelseshav, som Daniel bevæger sig rundt i.

Bogen blev fulgt op af Englens Spil. Læs en anmeldelse af den her.

 

Andre Litteraturlinjer:

Septembers lys af Carlos Ruiz Záfon