Små påsatte brande

Små påsatte brande - Politikens Forlag og Litteraturlinjer

Titel: Små påsatte brande

Forfatter: Celeste Ng

Forlag: Politikens Forlag

Sidetal: 352

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Det er sådan fat, at denne roman gled direkte ind på bestsellerlisterne, da den udkom i USA. Det var i 2017.

Se blot på Goodreads, at den stadig har styrke.

Hvad kan vi forvente os af den? Det er spørgsmålet, og jeg kan efter endt, glædesfyldt læsning konstatere, at der er meget i vente.

Lad os dykke ned i den.

Omdrejningspunktet må siges at være forstaden Shaker Heights, Denne fine forstad kendes for de symmetriske forbindelser mellem husene; der er ikke skyggen af skrald i miles omkreds, alle kender alle, og det er for noget godt, for ikke en træder ved siden af, idet det ellers ville være blevet bemærket. Beboerne står hver dag op og ved, hvad dagen bringer. I sandhed må det siges, at Elena Richardson er prototypen på en beboer i Shaker Heights, det bliver tydeligt, og det træder frem, blandt de mange flotte sætninger, at hun er regelret og nøjeregnende.

Litteraturlinjer

Det er Mia Warren, der puffer til omgivelserne, ryster forstaden, ganske med sin blotte tilstedeværelse, for hun er noget for sig, atypisk i dette miljø.

Hun ankommer pludseligt til kvarteret, og hun medbringer store armbevægelser, en anderledes levemåde og – ikke mindst – sin teenagedatter Pearl. Det er faktisk familien Richardson, der lejer et sted at bo ud til dem, og havde de givet sig til kende på den måde, hvis de havde vist, at det faktisk ville forholde sig sådan, at deres fire børn blev trukket med i Warren-retningen, og i særdeleshed Moody, som bliver decideret forlibt? Der sker ting og sager, det brænder under fødderne på en af personerne, og det er vel ikke for meget at skrive, at det er Elena, der rammes af en tilbundsgående sandhedssøgen, for hvad er det, der sker hos Mia, hvad melder hendes fortid? Det må da – død og pine – frem.

Hr. Holger i reolsystem med lysindfald - Litteraturlinjer.dk

Der går ild i skrift såvel som i handling, efterhånden som læsningen skrider frem, kan jeg konstatere.

Jeg fandt mig selv henslængt i lænestolen med bogen i hånden med tanken om, at det er godt skrevet. Hvorfor? Jo, for det er ret beset ikke første gang, vi hører om en stor amerikansk roman, der tager hånd om familie- og naborelationer, og der er – i mine øjne – altid en stor risiko for at falde i beskrivelsens gryde; at man som forfatter ganske enkelt glemmer at visualisere og skabe flere perspektiver og – meget direkte – spænding. Det er ramt godt i Små påsatte brande. Jeg var fanget af den måde, Mia træder ind i Richardson-familien, dels som ’rengøringshjælp’, så hun kan holde øje med Pearl og knytte forbindelse til Izzy.

Foredrag om islandsk litteratur af Martin Rytter Handberg

Det hele falder langsomt fra hinanden, for fortielser og hemmeligheder når frem, gisninger skydes i gang, og snart er der vrede og had mange steder, hvorfor ild må bryde ud, en velvalgt metafor, der også bogstaveligt talt får fylde.

Jeg synes, at romanen Små påsatte brandeer en fin roman.

Tak til Politikens Forlag for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Ajeandro Zambra - Måder at finde hjem påTræernes privatliv af Alejandro Zambra