En episode i en landskabsmalers liv

Litteraturlinjer - en-episode-i-en-landskabsmalers-liv

Titel: En episode i en landskabsmalers liv

Forfatter: César Aira

Forlag: Tiderne Skifter

Sidetal: 92

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Du vil med denne fortælling ride ind i et ukendt territorium, hvor du vil møde den tyske landskabsmaler Johann Moritz Rugenda.

Han befinder sig i Sydamerika i 1800-tallet – det er såmænd historisk rigtigt.

Du vil møde en refleksion over forholdet mellem kunst og virkelighed, belyst gennem et ganske kraftfuldt og betydningsfuldt lynnedslag, der er med til at ændre perspektiv – på mange planer.

Fortællingen er kort og til at komme igennem, idet der blot er tale om 92 sider.

Hvad man skal være sig bevidst, er den fylde, romanen rummer.

Faktisk var den tyske billedkunstner, Rugenda, meget berejst i Sydamerika, og han tog således af sted på sin færd for at skildre naturen efter den metode, Alexander von Humboldt anvendte – den naturfysiognomiske, hvor naturen gerne skal males efter dens karakteristika og efter de fysiognomiske træk – det var en metode til at systematisere naturens fauna, flora, geografi.

På denne vis bliver naturen føjet ind i et menneskeligt perspektiv, altså underlagt en form for personlig, social magt.

Det skal blive fatalt i denne roman – vil det vise sig – for man kan måske stramme den så meget, at naturen på sin egen facon gør oprør, sender et lyn af sted og rammer Rugenda.

Utallige gange rammes han af lynet, og han får foden fastklemt i stigbøjlen, mens hesten er bange og farer frem over stepperne, hvorved hans ansigt bliver skrabet, og han kan ikke se verden, som den viser sig – og det er malerisk beskrevet!

Han bliver derpå syet sammen, så han i det mindste kan minde om det menneske, han var før, men smerterne er store, og opium er eneste gangbare vej, tilsyneladende, og han har indre billeder, der må ud. Han bliver derpå en anden type kunstner, ganske indtil han bliver overfaldet af indianere. Opsat bliver han på at male dem. Kunstneren har fundet sig et nyt mål, han giver ansigt til naturens indfødte.

Det er æggende og tankevækkende læsning, og det kan anbefales, ligesom det også kan anbefales at læse Hvordan jeg blev nonne.

 

Andre Litteraturlinjer:

varamo-og-litteraturkonferencenAlice Munro - Litteraturlinjer - noveller