Generthed og Værdighed

Dag Solstad - Generthed og Værdighed - Litteratur

Titel: Generthed og Værdighed

Forfatter: Dag Solstad

Forlag: Rosinante & Co

Sidetal: 187

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Pas på, for der er her tale om kontant prosa fra en af nordens helt store mestre – det er alkymi, vi har fat i, det er guld spundet af bogstaver, og jeg er som læser totalt beriget af denne oplevelse – og mange, mange tak for det skal det lyde i retning af Rosinante & Co.

Vi møder Elias Rukla i denne meget direkte roman. Han har hang til alkohol, og det går ikke altid glimrende i spænd med gerningen som lektor ved Fagerborg Gymnasium. Det går da også ganske galt en skønne dag, en efterårsdag, vi snakker oktober, og hvem havde troet, at det skulle være en gennemgang af Henrik Ibsens Vildanden, der sætter skred i sagerne.

Elias møder en decideret uinteresseret flok studerende, og han kan sidenhen ikke slå sin paraply op, alt volder ham besvær, og han prøves af fra alle sider, uha! Raseriet rumler ikke blot, det eksploderer, og det er lidt uheldigt i denne situation, fordi der er ganske mange studerende omkring ham. Spørgsmålet er her, om raseriet kommer fra et sted? Er der noget hengemt, hensyltet og brusende, der nu bliver sendt direkte op til bevidstheden? Jep, den er god nok, og Elias bliver i mindernes tragt fragtet tilbage til en tid, hvor han ihukommer et særligt venskab med Johan Corneliussen og et ægteskab med Eva Linde.

Elias rammes pludseligt i skolegården af en eksistentiel krise, og den har umiddelbart personligt antrit, men det viser sig igennem romanen, at det rækker ud til samfundets problematikker på samme tid, og derfor får man som læser her en særdeles dybdegående og direkte læseoplevelse, som kan lagre sig i refleksionens strømme sidenhen. Det er stort, og der kan trækkes forbindelser hertil.

Dag Solstad - Generthed og Værdighed - Litteraturlinjer

Det er ikke første gang, Dag Solstad, denne store nordiske forfatter, tager favntag med sådan et tema. Hans forfatterskab rummer ganske mange versioner af afmagt, og det har han behandlet i romanform såvel som i novelleformat. Han har været aktiv siden 1965, hvor han udkom med Spiraler, en novellesamling, og i 1989 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Brudgom.

 

Andre Litteraturlinjer:

Velkommen til Amerika - LitteraturlinjerNiksen - Nathan Hill - Fix - Litteraturlinjer