Du skulle være gået

Du skulle være gået

Titel: Du skulle være gået

Forfatter: Daniel Kehlmann

Oversættelse: Anneli Høier

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 82

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Dette er en spøgelseshistorie, en surreel sag, og jeg læste den med hjertet i boksende bevægelse bag ribbenene, for det er så rigtig svært at vide, hvad der er på færde, hvad er drøm, hvad er virkelighed, hvad er træthed?

En manuskriptforfatter skal skrive fortsættelsen til en meget set film, en toer, og han tumler med den, bokser også med sig selv og sine tanker, særligt også sin kone og taber sig selv undertiden, for der er et puslespil, et samarbejde at stable på benene, for hvem skal passe deres kære datter?

Signatur 2018

De må skiftes, han må have tid til sit projekt, og han har ej heller tid til diskussioner, der løbende rækker ud efter skænderier, han vi være fri. Sammen tager de ud til en hytte, de har lejet, og det er alt sammen så ganske godt.

Han noterer løs, de får luftforandring, idéer melder sig, men skænderierne har de desværre taget med, og det er så modbydeligt, hvordan to elskende kan bide af hinanden, når de burde bide skeer med hinanden og nyde deres form for frirum med deres dejlige datter, der blot ser forskrækket til, og hvordan er det ikke også lige, det skal gå, når notesbogen opfører sig særligt, sådan at bytte rundt på bogstaver, sådan at skrive sætninger af sig selv?

Fjerpen - Martin Rytter Handberg

Og hvorfor ender han med pludseligt at se reminiscenser af sig selv i spejlet? Hvorfor er der ikke nogen, der vil fortælle ham noget, bare en flig, om den tidligere ejer af huset, om udlejeren, hvorfor hænger sproget ikke sammen, når han er ved købmanden?

Bedst er det måske, hvis familien tager af sted? Han har jo sit projekt, og han skal for alt i verden have styr på notesbogen, ganske fordi han bliver presset af sin chef, og han kan ikke sådan uden videre købe sig mere tid.

Natten tages i brug. Så er der babyalarmen, først viser den hans datter skrigende, og han kan se, at hun har det skidt.

Hr. Holger i reolsystem med lysindfald - Litteraturlinjer.dk

Så åbner han døren, og alt er tyst. Så sker det igen, og han går snart ud af sig selv, går i ring, tager sin datter med ud, vil væk, går rundt og rundt, farer vild og ender i udgangspunktet.

Forpustet er læseren her – bange er han/hun givetvis også. Det var jeg!

Dette er en overrumplende, uhyggelig sag – et gys, og jeg har faktisk endnu ikke fået styr på vejrtrækningen.

Tak til Lindhardt og Ringhof for at sende mig den til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Sommerlys og så kommer natten af Jón Kalman StefánssonKrigstrilogi af Agóta Kristof