Selvmord

Selvmord

Titel: Selvmord

Forfatter: Édouard Levé

Forlag: Basilisk

Sidetal: 91

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Dette er en farlig bog at give sig i kast med – den går altså faretruende tæt på, nervepirrende er det helt afgjort. Hvad er det, der sker? Titlen gemmer på svaret. Vi har en fortæller, der henvender sig i du-form, altså også til læseren, og beretningen rammes tydeligt: Det drejer sig om selvmord. Der er tidspunkter, for du’et bliver til et jeg’, og således opløses grænserne på alle måder. Vi er på første side, da selvmordet finder sted: ”Du har skudt dig selv i hovedet med et jagtgevær som du omhyggeligt havde gjort klart … Nu ved du mere om døden end jeg gør.”Det er altså barskt. Det, man som læser dykker ned i, er således et levet liv, og spørgsmålet ringer konstant: Hvorfor? Langsomt løftes sløret for det. Det er på sin vis dét, der driver læsningen fremad, denne nysgerrighed.

Édouard Levé tog sit eget liv – få dage efter at han havde indleveret manuskriptet til den bog, der skulle få titlen Selvmord.

Den her roman mangler intet – den har nøjagtigt det antal ord, der skal til for at opridse det, der er på hjerte. Det er eminent, og uhyggeligt.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Tarjei VesaasDrømmen og Hjulet Batzer & Co