Breve fra en barndom

Emma Reyes - Breve fra en barndom

Titel: Breve fra en barndom

Forfatter: Emma Reyes

Oversættelse: Camilla Skjødt

Forlag: Batzer & Co

Sidetal: 246

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Dette er livgivende at læse. Det er autentisk, for den nerve, det skrives med, banker og pulserer og rammer læseren. Det er et postulat, som jeg i det følgende vil søge at underbygge en smule mere, ganske enkelt, for denne roman, lad os kalde den det, brevroman, nuvel, er virkelig noget for sig, og det er en glimrende udgivelse (nok engang) fra Batzer & Co.

Breve fra en barndom skaber et udgangspunkt at fordybe sig i. Det er den colombianske kunstner Emma Reyes, der er i centrum, og hun placerer sig selv i rampelyset via de breve hun har skrevet.

Der er – for nu at blive mere konkret – tale om en længerevarende brevveksling med Germán Arciniegas. En, hun havde i en lang årrække, faktisk helt fra 1969-1997.

Send som gave

Her giver Emma Reyes et meget autentisk og vildt indblik i barndomslivet og den videre opvækst i Bogotá i Colombia. Det var ikke altid en liflig tango på roser. Der var huller i vejen, så at sige.

Den er lynhurtigt blevet udråbt som en klassiker i latinamerikansk litteratur, og det er en fryd at være vidne til – fra første parket – hvordan vi danskere undertiden får mulighed for at angribe denne stamme af litteraturen, og jeg er fan, kæmpefan. Jeg er fan af disse fortællinger og måder at skrive på, som snørkler sig rundt omkring, og som ikke kender umiddelbare grænser, og som endog ikke umiddelbart beder om en fortolkning fra læseren. Man må lade det hele stå til og nyde det.

Det er her muligt at få et indblik i Emma Reyes’ barndom, og jeg er ikke helt sikker på, at det oprindeligt var intentionen, for det forlyder, at selveste Gabriel García Márquez, den store colombianske nobelpristager i litteratur, forsøgte at få Emma Reyes til at kaste sig ud i skrivningen, men hun afholdt sig fra det, og denne dagbog, af sin art, har siden ligget hengemt. Faktisk lyder det, at helt frem til 2012 lå de i skuffen i de private gemakker, hvorefter de ganske posthumt blev udgivet – og her skal jeg sige tak; tak til Forlaget Batzer & Co og Camilla Skjødt for at få dette til at blive en realitet på dansk. Det er i sandhed en colombiansk perle.

Mange tak til Batzer & Co for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Drømmen og Hjulet Batzer & CoPatrick Modiano - Så du ikke farer vild i kvarteret