Samlede noveller

Samlede noveller af Ernest Hemingway

Titel: Samlede noveller

Forfatter: Ernest Hemingway

Forlag: Lindhardt og Ringhof

Sidetal: 903

Udgivelse: 2013

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Ernest Hemingway er en magiker udi novellekunsten. Jeg er betaget, og jeg vil med det samme og med glæde, utrolig stor glæde, anbefale alle nye Hemingwaylæsere at begynde med disse for derpå at glide videre til hans romaner.

Hvorfor?

Det er enkelt, meget ligetil: Der er tale om en særlig stil, den er koncis og meget skrabet i forhold til brug af adjektiver, hvilket virkelig og vitterligt sætter fokus på alt det, der hænder, hvorunder læseren kan folde sin refleksion og sin meddigtning ud – det er fremragende, ganske enkelt!

Litteraturlinjer.dk

Der er i mine øjne mange pletskud, blandt andet novellerne om Nick Adams og også de længere, som vi kender fra undervisningen, ”Kilimanjaros sne”, ”Bjerge som hvide elefanter” samt de direkte ”Kat i regnvejr”, ”Oppe i Michigan”. Det er noveller, man med en utrolig stor indlevelse kan få meget ud af. Sproget gør ikke meget væsen af sig, langt fra, og læseren må hele tiden være på vagt, for der gemmer sig så meget guf og andet godt under overfladen, mellem linjerne, og det er således op til den årvågne læser at afkode disse perspektiver.

Mange læsere har en vis modstand mod Hemingway, måske særligt kvinder, og jeg kan sætte mig ind i den, men jeg må også sige, at Hemingway med novellerne står skarpt, måske endda bedre end i romanerne, hvor der er et typisk maskulint islæt, dog med en forbilledlig følsomhed. Derfor vil jeg hejse flaget for disse beretninger.

 

Andre Litteraturlinjer:

Til fyret af Virginia WoolfValeria Luiselli - De vægtløse