Processen

Litteraturlinjer - processen

Titel: Processen

Forfatter: Franz Kafka

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 264

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Pludselig bliver Josef K. arresteret. Det er morgen, og han er overrasket, og sidenhen skal denne Josef møde en skare af fornemme, formelle og forfærdeligt hemmelighedsfulde folk, og et spørgsmål runger i alle retslokaler, han bliver placeret i: ’hvad er jeg skyldig i?’

Svaret søger han, og det går fra ihærdig tankegang, videre over snigende resignation og efterfølgende forsøgsvis accept af det meningsløse i perspektivet.

Processen er en af de mest fortolkede og mest kafkaske fortællinger. Her møder vi ’systemet’, der fanger en tilsyneladende uskyldig og fastholder denne i et jernhårdt greb, som det er ganske vanskeligt at slippe ud af.

Tit er man i fortolkningen af værket båret af spørgsmålet, hvad er den bagvedliggende mening med det, og det afspejler Josef K. (gennemgående karakter i forfatterskabet) meget præcist i denne fortælling, hvorfor Processen er blevet det mest prægnante udtryk for Kafkas forfatterskab – som du kan dykke ned i her!

Jeg vil slå på, at man kan vinde meget ved at gå ind til Kafka og hans univers med en barnlig naivitet og sejle fri af forudfattede forhold, ganske ublu og uberørt – for da bliver det skræmmende vedkommende og rystende.

Det er litteratur, der har noget på hjerte, det vil man derved kunne mærke.

Josef K. vækkes af politiet en morgenstund, og hans kamp op igennem retssystemet er hård, han møder ydmygelser og krænkelser og løber direkte mod muren af et bureaukratisk system.

Josef er enlig, han har rundet de 30 år, og han er prokurist i en stor bank. Han er kort sagt en myre i en enorm myreture. Det er meningsløst, at han rammes af en straf – og det er vedkommende læsning.

Der er et spor til Camus – i det meningsløse virvar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Yu Hua - Xu Sanguan - LitteratursidenVegetaren - Han Kang - Gyldendal - Litteraturlinjer