1984

1984

Titel: 1984

Forfatter: George Orwell

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 343

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé. 

Du kan købe bogen her.

Så er der dømt dystopi for alle pengene. Winston Smith har en mission, han vil have Store Broder ned med nakken, men det er altså meget vanskeligt. Mere end svært er det. Romanen er en klassiker, og det berettes i forordet, skrevet af Per Stig Møller, at George Orwell påbegyndte romanen, umiddelbart efter at hans kone var død. Han frygtede de totalitære systemer, det er helt klart, og selvom dette er et tænkt eksempel, mærkes det helt tydeligt, at det er realistisk i sin kerne.

Hr. Holger i reolsystem med lysindfald - Litteraturlinjer.dk

Der er tale om tre superstater, der har delt verden imellem sig, og i Oceanien, hvor Winston Smith arbejder, beherskes alle af Partiet, mens alle ligeledes overvåges af Store Broder. Det er et effektivt system, der står for overvågningen – teleskærme – og man skal passe på, for tanker kan direkte læses.

Winston Smith begynder at skrive dagbog – ganske i smug. Og han begynder at se det hele med andre øjne, for det er, som om det at skrive dagbog, giver ham mulighed for at se noget af nogle erindringer, som egentlig var blevet skrinlagt grundet denne meget stramme livsførelse.

Klassikere

Det er typisk barndomserindringer, og de gør ondt. Det er farligt, og det ender også galt, lad os bare være ærlige. Winston Smith slår sig sammen med Julia, som også vil Partiet det værste, og de har meget gavn af hinanden, indtil de rammer problemet – de er blevet opdaget, og nu skal de opløses, altså gøres umenneskelige, ganske gennem tortur. Det er modbydeligt, men jeg synes virkelig, at den fungerer, denne roman, den er uhyggelig, og jeg læste den i et væk – et særligt stræk. Velkommen tilbage til virkeligheden kan jeg nu sige til mig selv.

Mange tak til Bog & Idé for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

De vilde detektiver - Roberto Bolaño - Litteraturlinjer.jpeg