Bliktrommen

Bliktrommen - Litteraturlinjer

Titel: Bliktrommen

Forfatter: Günter Grass

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 576

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Günter Grass.

Denne roman dykker direkte ned i krigstid og rammer på sin vis nazisternes drøm om et Tredje Rige.

Vi er i Tyskland, handlingsmæssigt.

Lad os indramme, at denne roman er speciel i sin konstruktion, Vi møder en dværg, Oscar Matzarath. Han har i kraft af sin højde et specielt perspektiv på tilværelsen og på den verden, han bevæger sig rundt i. Han kom faktisk for skade at standse sin vækst allerede som 3-årig. Tilfældet ville, at han snublede og styrtede ned ad en trappe. Vi følger Oscar op igennem det liv, han lever, og man kan således stille og roligt betragte romanen som en sær dannelsesroman. Dog vil jeg også tillade mig at se den som en form for misdannet dannelsesroman, for kan man i det hele taget danne sig som menneske i en tid med nazisme og krig?

Som læser farer vi i al fald direkte ind i handlingen, hvor Oscar er 30 år. Han er indespærret, ganske enkelt, for han er om muligt sindssyg, slet og ret anklaget for mord.

Den hemmelige sti - Litteraturlinjer

Oscar har en mission: Han vil nedskrive sine erindringer, og de er grumme: Han rammer sine forældres død og ligeledes sin vens bortgang. Oscar kan kun overleve på at spille bliktromme, og så kan hans stemme noget urovækkende – mere skal ikke skrives derom!

Bliktrommen kan han banke på, og wupti er fortiden synlig. Der er politisk schwung over historien, for Oscar er meget opmærksom på sine omgivelser. Stemmen retter han mod en samfundsgruppe, og den står for skud mange gange.

Der er noget sælsomt og magisk over denne beretning, og for mig at se er det en smule atypisk, især når det kommer til tysk litteratur.  Jeg har undertiden en oplevelse af, at den tyske litteratur er meget stringent og rammesat. Men Bliktrommen går i sandhed sin egen vej, og det er befriende.

Jeg takker Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Bonsai af Alejandro ZambraSwift - Gullivers rejser