Vinduet mod syd

Vinduet mod Syd

Titel: Vinduet mod syd

Forfatter: Gyrdir Eliasson

Oversættelse: Erik Skyum-Nielsen

Forlag: Vandkunsten

Sidetal: 140

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Dette er en typisk Eliasson, må jeg skrive. Den kan noget, denne roman. Den er vanlig stilfærdig. Den er så lavdæmpet og så melodisk og stemningsfuld, at jeg har mere end lidt svært ved at få mine arme ned igen, og jeg valser stille og adstadigt rundt med tanker om denne sag, der i store træk handler om en forfatter med en skriveblokering.

Denne fyr tager af sted, vil finde ro og tid til at gå i dybden med sig selv og åbne døren ind til forfatterskabet på ny og for alvor. Forfatteren, der ikke kan skrive, sidder i sommerhuset og lader tankerne glide tilbage.

Han modtager breve fra en, han håber snart vil ringe, og han forsøger at drikke og brænde disse breve, alt er formålsløst, men netop her er al mening, og jeg er fascineret af Eliassons måde at skrive på. Det er så livgivende i det stille og her egentlig kuldsejlede, at jeg finder håb for litteraturen.

Romanen her består af mange små sekvenser, brudstykker, ganske som erindringen former sig, fluks springende fra det ene til det andet, dag for dag, time for time, og ændringer viser sig i det stille.

Litteraturlinjer

Et brudstykke lyder: ”HAR TÆNKT MIG AT SMUTTE NED PÅ CAFEEN OM LIDT” – et andet: ”Det bruser fra havet, da jeg går ud denne aften, vandet har været uroligt nogle dage, og det larmer stadig dernedefra. Tanglugt når næseborene. Jeg går ad grusstien, som ligger lige oven for klippekanten mod havet, og sætter mig dér på randen, sådan som jeg plejer at gøre.”

Kan du se, hvor jeg vil hen? Lad dig endelig glide med her i tankestrømmen og nyd den sande sætnings kraft.

Mange tak til Forlaget Vandkunsten for at sende mig denne til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

kafka-paa-strandenAlice Munro - Litteraturlinjer - noveller