Dansker-trilogien

Halfdan Pisket - Dansker-trilogien -. Forlaget Gladiator - Litteraturlinjer.dkJPG

Titel: Dansker-trilogien

Forfatter: Halfdan Pisket

Forlag: Gladiator

Sidetal: 391

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Jeg har nu ad flere omgange forsøgt at sætte mig til tastaturet for at anmelde Halfdan Piskets Dansker-trilogi, som Forlaget Gladiator meget venligt har sendt mig til anmeldelse.

Men hør; det lader sig ikke sådan lige gøre – for denne grafiske roman er gået direkte ind i min bevidsthed, hvor tegningerne sammen med de poetiske linjer sætter sig varige spor.

Jeg er ramt, men nu føler jeg, at jeg er i stand til at omsætte min læseoplevelse til ord.

Stilen i denne trilogi er lettere sort, ganske dyster, idet hver side rummer sorte felter med stemningsfulde perspektiver.

Vi følger James Pisket, som indledningsvist i Desertør befinder sig i Tyrkiet, hvor han slås med sit eget indre og med ydre omstændigheder, eftersom der er politisk uro. Han mister sin bedste ven – ham, han ynder at sidde sammen med på toppen af et spir, for der har de overblik – og han mister sin far foruden sin storebror, mens han ser sin mor falde sammen. Derfra gør han oprør mod ordensmagten og bliver sat i spjældet.

Da mister han det førnævnte overblik, og dette skal vise sig at være udslagsgivende i de resterende to bind, hvor James Pisket i al fald fysisk indfinder sig i Danmark, nærmere bestemt Helsingør. Psykisk er han ikke på plads, og hans perspektiv er ganske begrænset.

Kakerlaken - Halfdan Pisket - Litteraturlinjer

Han tåger rundt i en tilstand af grufulde erindringer i bevidsthedens overflade og i en verden, hvor det danske sprog flyver hen over hovedet på ham.

Han føler sig som et kryb i bind to, Kakerlak, og han finder sig ikke i at blive trampet på, nej, han gør oprør, og han ender atter i fængsel, han udvises, og han vender efterfølgende tilbage til Danmark med et nyt pas.

Han støder undertiden ind i mange kvinder, får tvillinger, flytter til Finland, vender tilbage til Helsingør, får forbindelse til lyssky affærer og til Tavse, og disse to flytter fluks til Christiania, hvor opgør ulmer, og hvor sorte penge strømmer ind. Overblikket mangler han ganske enkelt i denne periode, og han er som Minotaurus i labyrinten.

Det er først i Dansker, at han for alvor finder sig til rette. Han går til danskundervisning, og han består den afgørende prøve. Han har fået kontakt til sine børn, og en ro begynder at indfinde sig.

James Pisket bliver forbilledligt portrætteret af Halfdan Pisket. Det er stilsikkert og fyldt med empativækkende grafisk rytme, hvor vi ubesværet bevæger os fra Tyrkiet over Danmark til Finland over Tyrkiet og tilbage til Danmark i en tid, hvor det er vanskeligt at blive integreret.

Dansker - Pisket - Litteraturlinjer

Det efterlader mig med tanken om, at man ikke ved det blotte møde med en ’fremmed’ skal kunne dømme, og at man ikke har den fjerneste anelse om, hvad andre mennesker bærer på af grumme minder og epokegørende skidt.

Og det er en glimrende lektie for os danskere – især i denne tid.

Jeg åbner mit sind og min lyst til at møde mennesker i en uforbeholden og fri tilgang.

Tak for denne oplevelse, som har skabt en forskydning af de gode i mit indre system.

Jeg vil straks kaste mig over mere inden for den grafiske genre!

 

Andre Litteraturlinjer:

Den sidste gode mand - Kazinski - LitteraturlinjerIndlæg om mørkets skønhed - Litteratursiden