Frie mænd

Fire mænd - Litteraturlinjer - boganmeldelse

Titel: Frie mænd

Forfatter: Halldór Laxness

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 601

Udgivelse: 2002

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Umiddelbart efter de islandske sagaer står dette værk, omtalt som en af det 20. århundredes bedste bøger.

Romanen handler om Bjartur. Han er slidsom, og efter 18 års vedholdende arbejde er han i stand til at købe sin egen gård. Han gifter sig, og ægteskabet synes at være forbilledligt. Bjartur er frihedens mand, og han står således ikke i gæld til nogen, ej heller inden for religionen. Særligt det sidste har hans kone Rosa det svært med. Hun isolerer sig og bliver undertiden ganske mere deprimeret. Hun dør under fødslen af deres barn, og Bjartur – der knokler løs med fårene – står tilbage med en lille pige, Ásta, splittet mellem det hårde arbejde, der ligger i at være selvstændig og fri i det islandske samfund, hvor industrialiseringen og kapitalismen farer hen over landet, og kærligheden og omsorgen for sin datter. Det er en kamp mellem disse, Bjartur omsluttes af.

Derfra springer handlingen hen over 13 år og slår ned på Bjartur på ny; han har atter giftet sig. Denne del handler om far og datter. Bjartur mindes Rosa, når han ser på Ásta.

Det helt store spørgsmål er, om man kan være en kærlig og omsorgsfuld ægtemand og far, når man hylder selvstændighed over alt andet. Er takken ikke blot en udkørt og nedslidt krop i et ensomt sind?

Laxness er den eneste islænding, der har modtaget Nobelprisen i litteratur.

Hvordan blev hans værker til? Jo, han gennemskrev og omskrev i en vedvarende, dynamisk pendulering, indtil han var tilfreds med både form og indhold. Han skrev således 62 bøger på 68 år, herunder romaner, noveller, skuespil, essays og nogle digtsamlinger. Læs med her.

 

Andre Litteraturlinjer:

En dødsnat - Marie Bregendahl - Gladiator - Litteraturlinjer