Dans dans dans

Litteraturlinjer - dans-dans-dans

Titel: Dans Dans Dans

Forfatter: Haruki Murakami

Forlag: Klim

Sidetal: 383

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Atter bliver der skabt surrealistisk rum for en roman med den navnløse jeg-fortæller.

Han er kommet videre efter de traumatiske og udviklende oplevelser i Hokkaido, hvor han fandt frem til Hotel Delfin og knækkede koden.

Han er ikke længere med i et firma, men han ernærer sig nu som freelancejournalist, endskønt han ikke er bleg for at fremhæve sine tekster som meningsløse og ubrugelige.

Dertil kommer, at han er endnu mere ensom end tidligere, idet hans kat nu også har stillet sine fire sko og er taget mod de evige jagtmarker.

Der er noget, han har overordentligt svært ved at slippe – det famøse hotel i Hokkaido, og han trækkes derhen i tanker såvel som i fysisk udfoldelse.

Da han returnerer, må han konstatere, at det har ændret sig markant, for nu er det fashionabelt og med hele seksogtyve etager (elevatormotiv!).

Det skal dog hurtigt vise sig, at hotellet ikke har ændret karakter, idet det stadig er garant for alverdens overskridelser mellem de forskellige planer og verdner.

Det mærkværdige fåremenneske, som fortælleren fik opstøvet i forgængeren, er atter på færde, og de krydser blikke og en smule samtale, men mestendels er det en 13-årig pige, der fanger fortællerens årvågne blik.

Fortælleren får af fåremennesket at vide, at han må danse, og det er nøjagtigt, hvad han gør – danser sig igennem livet og mod møder med særlige typer.

Det er den 13-årige pige, der gør størst indtryk, og de unge piger har åbenbart altid noget at gøre i Murakamis verden, tænk her på Trækopfuglens Krønike og Hardboiled Wonderland og Verdens ende.

Den 13-årige pige beretter om mangt og meget, og fortælleren opsluges af hendes fortællingskraft og fantasi, eller er det virkelighed. Det har den navnløse fortæller ganske svært ved at adskille.

Det involverer på ny filmiske og litterære referencer samt musiske indslag og meditationer – ganske som vi kender det fra Murakami.

 

Andre Litteraturlinjer: