En vild fårejagt

Litteraturlinjer - en-vild-faarejagt

Titel: En vild fårejagt

Forfatter: Haruki Murakami

Forlag: Klim

Sidetal: 318

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Lad det være sagt med det samme; dette bliver vildt!

Den navnløse fortæller, som vi stiftede bekendtskab med i Hør vinden synge og Flippermaskine 1973, er atter på færde, og denne gang er han for alvor involveret i en detektivisk eftersøgning.

Han bor sådan set stadig i en sparsomt møbleret lejlighed i Tokyo, hvor han har adgang til spiritus, litteratur og til kontakt til sin kat, som han dog ikke levner megen tid endsige opmærksomhed.

Han har et firma med en kammerat, og sammen er de dygtige udi korrekturlæsning og decideret tekstforfattervirksomhed, men ligeledes er de også ferme til at kende forskel på dårlig og glimrende whisky.

Dagene afløser hinanden, men pludselig støder noget underfundigt til og trækker trummerummen væk fra fortælleren.

Miseren indledes med, at fortælleren bliver forladt af sin kone (genkommende træk hos Murakami, tænk på Trækopfuglens Krønike), og dernæst indløber der en besked fra Rotten og dernæst fra ’Bossen’. De vil – ganske uafhængigt af hinanden –  have fortælleren til at finde et får, et særligt får, og derfor må vores helt krænge sig ud af hverdagens trygge trøje og tage af sted mod det sted, der kalder på ham – Hokkaido, hvor fårene er mange.

Men dette får har særlige evner, da det kan besætte sjæle og skabe et fåret og farligt menneske.

Som det er med Murakami, ved man aldrig, hvordan rejsen udvikler sig, men et er sikkert; det tager fart og kaster uransagelige veje og undersøgelser af sig.

Undervejs bliver det tydeligt for fortælleren, at det snarere er et spørgsmål om liv eller død end et spørgsmål om hjælp, og ’Bossens’ liv står på spil, alt imens et får med sort stjerne i ulden hopper så ganske uvidende rundt – i bevidsthed såvel som i virkelighed.

’Bossen’ er besat, og fortællerens besættelse af at finde fåret er spændende at følge, for det får betydning, der rækker ud mod endnu en roman; Dans, dans, dans.

 

Andre Litteraturlinjer:

  En fortælling om blindhed - Litteraturlinjer