Sputnik min elskede

Litteraturlinjer - sputnik-min-elskede

Titel: Sputnik min elskede

Forfatter: Haruki Murakami

Forlag: Klim

Sidetal: 225

Udgivelse: 2004

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Dette er en atypisk roman af Haruki Murakami, men bestemt stadig nærgående og særlig.

Vi har her fat i en gennemgående tematik, der drejer sig om kærlighed – lad os være konkret; et magisk overrumplende og afgørende trekantsdrama, hvor en særlig fortæller er indgangsvinklen til forholdet.

Sumire er hovedpersonen i fortællingen, 22 år og med en stor drøm om at blive forfatter. Drømmen er så stor, at hun udelukker kontakt med andre mennesker, og hun har blot selskab af en kaffekande med varm kaffe, mørke timer og en bunke blankt papir samt en pen.

Hun er dedikeret og optaget – sidstnævnte er fortælleren temmelig træt af, idet han nærer varme følelser for hende, men han kan dog ikke – om end han gennem telefonen har forsøgt – vække hendes begær.

Det kan Miu vække – og det med det samme.

Miu er 17 år ældre end Sumire, men det er ingen hindring. De konverserer om Proust, og de lytter til musik, og Sumire ender med at have mere end lidt svært ved at få Miu skudt ud af hovedet.

Forfatterdrømmen sættes derpå på pause.

Den hemmelige, farlige forbindelse de to kvinder imellem er knyttet, og fortælleren beretter, at Sumire er klar på at tage konsekvensen, ganske om det skal betyde, at hun vil brænde op og forsvinde for evigt.

Det er netop, hvad der sker, for Sumire forsvinder efter en periode, hvor fortælleren har haft svært ved at genkende hende som person. Hun ændrer sig for et godt ord, og pludselig er hun væk.

Derpå træder fortælleren frem og er vor hovedperson, for han kaster sig hovedkulds ud i eftersøgningen af hende, ganske givet at det kalder på en rejse til en lille græsk ø, hvor Sumire senest har opholdt sig.

Der bliver berettet om en særdeles stærk kærlighed, en altfortærende en af slagsen – så kraftfuld, at verden omkring personen forsvinder, og så stærk, at personen opsluges og bliver borte – for altid!

Fortælleren får dog en besked at følge, og det skal senere vise sig at rokke ved hans tilværelse.

 

Andre Littereaturlinjer:

Gyrðir Elíasson - Mellem Træerne - Litteraturlinjer