Lykke-Per

Anmeldelse af Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Titel: Lykke-Per

Forfatter: Henrik Pontoppidan

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 818

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Arnold Busck.

Du kan købe bogen her.

Se også gerne på Arnold Buscks Facebookside.

Hvad er lykken, når man hedder Per? Den er til at opsøge, skulle man tro.

Hvem er Per?

Jo, hans sande navn, sådan som det fremtræder i romanen Lykke-Per, er Peter Andreas Sidenius, og hvor er det mundgodt og lækkert anrettet, ganske sådan som romanen er det. Det er en klassisk fortælling, en sand nøgleroman med udviklingspotentiale, ja, den går jo såmænd under betegnelsen ’dannelsesroman’, og jeg skal ikke gøre mig til dommer over, om man som læser dannes. Der er dog rum for det, synes jeg.

Hvad drejer det sig om?

Litteraturlinjer ved Martin Rytter Handberg

Jo, nu skal du høre. Peter er søn Johannes Sidenius. Han er præst, og familien holder til i Østjylland, i en kystby. Per, som han kaldes, har det hårdt. Han tumler med tanker og med bånd, og det er først, da han flytter til København, at han lykkes med – umiddelbart – at kaste de kristne bånd af sig. Han vil ganske enkelt vriste sig fri af den klo, han synes kristendommen er, og han billiger ikke ligefrem sin barndom i det religiøse hjem. Han protesterer. Han vil studere til ingeniør, og han vil langt væk.

Faktisk har Per en meget god idé: Han vil forbinde de jyske øer og søer gennem et nøje udtænkt kanalprojekt.

I København er der muligheder, men man skal kunne balancere, for der er også altid en risiko for at falde i, falde igennem, ganske enkelt.

Per er åben, og han suger metropolens liv og atmosfære til sig. Det er jo i sandhed en stor modsætning til det landsbysamfund, han kommer fra.

Han støder ind i Philip. Han er en mulighedernes herre, og hans familie skaber afsæt for tanker og perspektiver. Det er en jødisk familie, og Per ser sig lun på datteren, Jacobe, og det er her med blik for, at han kan tage flere trin på én gang op ad den sociale stige, klatre til tops og derigennem blive kanalkanonen i samfundet.

Lys og noter

Et er, hvad man tænker og forestiller sig. Noget andet er virkeligheden. Kærligheden er ikke let, og ikke alle jyder er velkomne i København. Og faktisk er det jo også temmelig svært blot at lægge låg på sin baggrund, og Pers familie rumsterer da også undertiden. Da Pers mor dør, sker der ting og sager, og Per vender for en stund hjem.

Der er – det håber jeg, du kan fornemme – en sanselig og supergod dynamik i bogen.

Ganske vist er bogen mere end 100 år gammel, og det mærkes på sproget – det er mageløst, må jeg sige. Sætningerne er lange, ordvalgene lidt atypiske for vores tid, men det er så forbilledligt. Man får som læser et glimrende billede af Danmark, som det formede sig i 1800-tallet.

Det bedste er uvægerligt, at karaktertegningerne er så kantede og nuancerede, så fine og nærgående.

Jeg vil meget gerne fremhæve, at du kan købe Lykke-Per her.

Tak til Arnold Busck for at sponsorere denne bog til anmeldelse gennem Litteraturlinjer.

 

Andre Litteraturlinjer: 

Jennifer Egan - Manhattan BeachValeria Luiselli - De vægtløse