Det cubanske efterår

Det cubanske efterår

Titel: Det cubanske efterår

Forfatter: Henrik Rehr & Morten Hesseldahl

Forlag: Fahrenheit

Sidetal: 80

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Hvad er det, der foregår i Cuba? Hvad kan Jan Stage udrette?

Spørgsmålene stiller sig i kø, og med denne fine grafiske fortælling, som Morten Hesseldahl og Henrik Rehr har samarbejdet om at folde ud, kan de stille og roligt belyses.

Det er tegninger i sort-hvid, sådan som vi kender det fra Gavrilo Princip, som Henrik Rehr har stået bag, og det er så ganske stemningsmættende og perspektivrigt, vil jeg mene.

Det cubanske efterår - grafisk roman

Morten Hesseldahl var igennem mange år gode venner med Jan Stage, som jo virkelig var tidens journalist, korrespondent og forfatter. Morten Hesseldahl har slået fast – i romanens indledning – at dette portræt er ærligt fortalt, det er en historie med troværdighed. Det gør det endnu mere spændende at vende siderne, må jeg sige, og jeg gjorde det endda en solskinsrig stund liggende i hængekøjen, det var med stil!

Vi skydes direkte ind til et afgørende tidspunkt i Jan Stages liv, for han ligger i sin sygeseng, og han venter desværre på, at døden skal hente ham. Han har levet et umådelig hårdt liv med mange cigaretter og megen alkohol og et liv med frygt og fare i byer med sprængfarlige forhold, boet i brændpunkterne har han simpelthen.

I Cuba er han på sin vis på hjemmebane, for her kan han lide at være. I Danmark har han altid fjender og folk, der vil gøre livet surt for ham.

Derfor opholder han sig tit i Havana, og det er bestemt også her, denne grafiske roman folder sig bedst ud, for her er der den cubanske stemning, som letter fra siderne.

Jan Stage får kontakt til de revolutionære personer og deres netværk, og derfor skaber han også forbindelse til italienske og tyske kræfter i den henseende. Han får faktisk den opgave stukket i hænderne, at han skal rejse til Bolivia og overrække selveste Che Guevara penge, for her vil han gerne indlede en rigtig og gennemgående revolution. Det er elementært spændende, og jeg røber ikke for meget ved at skrive, at der sker ting og sager her.

Samtidig får vi også igennem de sort-hvide streger indblik i en ikke så flatterende barndom for Stage, det er noget med en fordømmende far og en hård tid på kostskole.

Det er dog i mine øjne små bump på vejen, for det er i Cuba, det spændende slag står.

Tak til Forlaget Fahrenheit for at sende mig dette fine eksemplar til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Coltrane