Gavrilo Princip

Gavrilo Princip

Titel: Gavrilo Princip

Forfatter: Henrik Rehr

Forlag: Fahrenheit

Sidetal: 236

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Første Verdenskrig blev med et dræbende skud sat i gang. Vi befinder os i Sarajevo, og vi skriver 1914 i årshjulet. En ung fyr ved navn Gavrilo Princip skal træde ind på scenen, og han er momentant badet i rampelyset og krudtslam, bang!

Franz Ferdinand med hustru er på rundtur i Sarajevo, og et og andet går dels galt for den fraktion, der vil ham til livs, denne kejser af Østrig-Ungarn, mens der også er forhold for især kusken, der er værd at tage med i betragtning, for han manøvrerer ikke lige så smukt. Han tager en vej i Sarajevos gader, som han ikke skulle have taget, og det ender med markante ord fatalt, ganske enkelt.


Gavrilo Princip

Hvem er Gavrilo Princip?

Hvor kommer han fra, og hvorfor bliver han morderen?

Det er gode spørgsmål, og de bliver besvaret så fint, så fint af Henrik Rehr i denne grafiske roman, hvor det er de dystre farver og den mystiske, obskure scene, der foldes ud.

Gavrilo Princip var jo ret beset blot en ung mand, der var meget søgende i sin tilværelse.

En fyr fra fattige kår, der ender i en klike, der ikke uden videre vil det bedste for menneskeheden, men som brænder for en sag, og som virkelig sætter fut under deres tanker ved at gå med de lidt mere markante perspektiver, sådan som det jo er at dræbe et andet menneske.

Vi er med i planlægningsfasen, og jeg har en klar fornemmelse af, at det er historisk meget autentisk, og jeg må samtidig sige, at det er så nuanceret og fint, så brutalt skildret, at jeg er helt solgt. Det er en meget nærgående skildring, vi har gang i her, det kan jeg uden videre fornemme.

At Gavrilo Princips plan denne dag med karetkørsel i gaderne i Sarajevo går mere eller mindre galt, er blot tankevækkende, for det lykkes kun at myrde Franz Ferdinand, fordi hans kusk overhørte en besked om at ændre rute og valgte en smutvej igennem centrum, forbi banken, hvor – bum – Gavrilo Princip pludselig og tilfældigt stod med sin pistol. Bang, og Første Verdenskrig kunne bryde ud.

Gavrilo Princip - grafisk roman

Hvad nu hvis det ikke var sket, hvad nu hvis?

Gavrilo Princip døde senere af tuberkulose, en blodig død, av!

Har man historisk interesse, rammer vi virkelig en guldgrube her. Har man god smag inden for den grafiske romangenre, vil jeg så bestemt anbefale at dykke ned i denne størrelse.

Tak til Forlaget Fahrenheit for at sende mig dette eksemplar til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Træernes privatlivBonsai af Alejandro Zambra