Barnets tarv

Titel: Barnets tarv

Forfatter: Ian McEwan

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 198

Udgivelse: 2015

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Ian McEwan er en gudsbenådet fortæller. Sådan er det. Spørgsmålet er ikke, om han kan skrue en god fortælling sammen, men snarere om han kan ramme det besnærende niveau hver gang.

Det er så sandelig lykkedes ham med Barnets Tarv, hvor vi følger Fionia May. Hun er slet og ret dommer på The Strand i London. Her stifter hun bekendtskab med Adam (af alle kristentklingende navne), som lider af leukæmi, og for at fastholde livet må han nødvendigvis tage imod en blodtransfusion. Sagen kompliceres dertil af det faktum, at Adam og hans familie er Jehovas Vidner, hvorfor de på det strengeste modsætter sig hjælp udefra.

Sagen kunne sådan set være strandet der, hvis ikke det var for ’barnets tarv’ – paragraf i loven, der siger, at ”Retten skal først og fremmest tage hensyn til barnets tarv”, og da Adam er 17 år, ender forholdet på Fionas skrivebord og ender med at engagere hende så ganske meget. Dertil kommer, at hun ligeledes tumler med en sag af mere personlig karakter. Hendes 60-årige mand har proklameret, at han ikke agter at følge hende helt til dørs i livet, idet han har i sinde at få det sidste ud af livet og den nedre region sammen med en noget yngre kvinde.

Så er situationen sat, og kampen er i gang.
Lyder det tørt? Måske, men i McEwans hænder får det fantastisk fængende fylde.
Har det tone af at være konstrueret? På papiret ja, men sproget fanger og fastholder. Det er elastisk læsning, der trækker på din erfaring og påkalder opmærksomhed foruden refleksion.
Romanen er særdeles spiselig og endog overordentlig appetitlig og til at gabe over i én mundfuld – du skal blot vende omtrent 200 sider, men pas på, for det kan give ømme fingre under læsningens hast.
Sproget er skarpt, det knitrer under læsningen, hvor mange fine fraser finder vej ind til dig, og at man så tilmed bliver stillet over for et etisk dilemma, se det er fængende!
Sådan var det for mig – en lærerig og god oplevelse, der har givet mig lyst til at tage en dukkert i det McEwanske hav, og her kan jeg blandt mange andre værker i særdeleshed anbefale Nøddeskal.

 

Andre Litteraturlinjer:

Indlæg på bloggen om et helt livDen usynlige Ivan Saenko - Litteraturlinjer - en side om litteratur