Nøddeskal

Nøddeskal af Ian McEwan - nye romaner

Titel: Nøddeskal

Forfatter: Ian McEwan

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 208

Udgivelse: 2017

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Korte og kontante fortællinger – Ian McEwans metier. En sådan sag er Nøddeskal også.

Det er en fryd at bevæge sig rundt i denne handling, hvor hver eneste sætning synes at give luft for mere og andet. Der er flere dybder at boltre sig i som læser, og det er ret beset kun refleksionen, der kan agere stopklods.

Jeg har nydt læsning af denne roman, som trods sine meget dystre toner og vældig grufulde scener også giver plads til varm humor.

Hvad er mere naturligt end et foster som fortæller? En ufødt dreng, der tæller dage og fingerspidser, førend han skubber sig ud i denne verden. Neglene er lige pludselig lange nok til at skære sig ud igennem den hinde, der afskærmer ham fra vores verden.

Trudys livmoder er hans kosmos. Her sidder han allerede meget fast, i spænd og spændt. Han lærer omgivelserne og stemningen at kende; gennem lysets afbøjning og hjerteslagene, som han hører meget tydeligt. Samtidig sparker han gerne løs, når der er noget, han vil fortælle, eller når det irriterende spyd rammer ham i hovedet. Ja, for Trudy har en elsker, Claude. Det er faktisk den ufødte drengs onkel, hans kvarte genom.

Nøddeskal - McEwan - Litteraturlinjer - bog anmeldelse

Han mangler ikke penge, men han tragter stadig efter flere, ligesom han higer efter at gøre det af med sin bror, Trudys mand. John, som han hedder, ænser knap nok, at han er fader in spe, for for ham er det udelukkende digtningen, det gælder, det er det, der tæller, men gennembruddet lader vente på sig, og gælden vokser. Han er derfor gået med til at flytte bort fra sit eget hus, hvor Trudy nu huserer. Han bryder sig mest om at være i sin egen digteriske drømmeverden, og han har på den baggrund utrolig svært ved at gennemskue, at der er en morderisk plan vendt imod ham.

Ian McEwan har på fornem vis omskrevet Hamlet til en nutidig størrelse, hvor handlingen er flyttet bort fra Helsingør og over til London.

Fosteret venter på, at hans lunger skal folde sig ud, og at livet – det liv, vi kender, skal vise sig for ham, men samtidig er det undertiden meningen, at et andet liv skal tages først. Kan han holde nallerne fra navlestrengen, som jo kan afhjælpe tanken om et liv i fængsel.

Det er bestemt spændende. Jeg læste med udpræget spænding hele vejen igennem denne fine roman. Det er sådan fat, at man under læsning af McEwans værker fostrer mange ideer om, hvad der skal ske, men en egentlig vished når man aldrig at få. Man kan ganske vist på et tidspunkt få følelsen af, at man bliver taget ved hånden i en rolig bevægelse frem i handlingen, men efterfølgende skubbes man ubønhørligt bort fra stien.

Det er dynamisk og spændende. Denne bog får min varmeste anbefaling, fuldstændig ligesom Barnets tarv.

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Dag Solstad - Generthed og Værdighed - LitteraturlinjerSeptembers lys - Carlos Ruiz Zafón - Litteraturlinjer - Lindhardt & Ringhof