En retfærdiggjort synders erindringer og bekendelser

James Hogg - Hoff & Poulsen

Titel: En retfærdiggjort synders erindringer og bekendelser

Forfatter: James Hogg

Forlag: Hoff & Poulsen

Sidetal: 229

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

Dette er en gammel sag, der nu på dansk har fået nye vinger, og således er den fløjet ud til mig, og i den seneste tid må jeg sige, at jeg har været meget fordybet i denne roman, som ganske enkelt med sit mere end lettere arkaiske sprog er en fryd for øjet, en tidsrøver af dimensioner – alt er positivt ment.

Dette er en roman, der kan noget, og det er en roman, man også må give noget – først og fremmest tid og dernæst refleksion, hvorunder den vokser ganske flere tommer, må jeg sige.

Litteraturlinjer

Hvad har vi fat i?

Vi kan sætte den i forbindelse med Laurence Sternes Tristram Shandys levned og meninger, blandt andre, en roman, jeg også elsker.

Det er kort og godt en dobbeltgængerroman. Den handler umiddelbart om en religiøs fanatiker, der beslutter sig for – ganske under indflydelse – at gøre rent i verden, bortskaffe ondskaben.

Det er noget af et projekt.

Vi befinder os i Skotland, og vi rammer den første del af det 18. århundrede, og undervejs hilser vi på mange fortællere, på sin vis, for der er antydninger, der viser, at bogen kan være ’skrevet’ af mange personer i løbet af mange år.

Slå op i en bog

Først er der den første beretning, hvor vi er i 1687. Det er her, Rabina føder to sønner – Robert og George. Hun lever sammen med en mand, hun ikke elsker, og faktisk kan hun dårligt udholde ham. George bliver hurtigt populær. Robert trækkes ind imod det religiøse anliggende.

Disse to brødre møder senere hinanden i Edinburgh, og Robert (for)følger George. Han forstyrrer ham for et godt ord! George er ved at miste livet i denne Roberts besættelse. Dog sker der et og andet, det vil jeg ikke afsløre her.

James Hogg

Vi glider videre og hører nu Robert fortælle om sit liv. Det tyder på, at det er en beretning, der er fundet efter hans død. Det går skidt for Robert, og han ender med syner og forbitrelse. Han bliver syg i sindet, og det følger vi igennem et afgørende forløb, som er så fint og forførende, det er besættende og fremragende litteratur, ganske enkelt.

Det er med andre ord en underfundig roman med en sælsom historie.

Den er skrevet af James Hogg, en skotsk digter og forfatter, der fra 1770-1835, altså lige midt imellem Oplysningstid og Romantik, skrev sine værker.

Mange tak til forlaget Hoff & Poulsen for at sende mig denne roman til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Til fyret af Virginia WoolfValeria Luiselli - De vægtløse