Forelskelser

Forelskelser af Javier Marías - Litteraturlinjer

Titel: Forelskelser

Forfatter: Javier Marías

Forlag: Gyldendal

Sidetal: 363

Udgivelse: 2014

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️✏️

*Sponsoreret af Bog & Idé.

Du kan købe bogen her.

Javier Marías.

Javier Marías skriver blændende godt om det at være ramt af kærlighedens pil, og jeg er meget betaget af den sproglige vigør, som kommer til syne i Forelskelser.

Det er poetisk og bølgende, bevægende og refleksionsrigt, samtidig med at handlingen drives frem af nysgerrighed og begærlighed.

Vi følger umiddelbart Maria Dolz. Hun er ansat på et forlag, og hun er som alle andre mennesker i denne verden undertiden sulten. Hun nyder hver morgen at sætte sig til rette på en café. Her spiser hun morgenmad. Dog går der ikke lang tid, førend hun bliver opmærksom på, at der er et par, der altid er til stede. Miguel og Luisa – et ægtepar. Maria Dolz kender ikke disse mennesker, men hun kan meget godt lide at gøre sig tanker om dem. Hun forestiller sig et og andet, og tiden går med det. Pludselig går det op for hende, at Miguel er blevet myrdet – ganske på åben gade, og det er dette mord, der får Maria til at åbne en ’snak’ med Luisa. Nysgerrigheden driver hende frem.

Forelskelser af Javier Marías

Havde hun regnet med, at det var en sådan åbning, der ville skubbe hende i retning af Javier, en mand, som hun falder pladask for, endskønt hun er forbeholden i begyndelsen.

I deres møder er der kræs for litterære kendere, for de er ikke sene til at kaste sig ud i snakke om, hvordan problemstillingerne i Balzacs bog Oberst Chabert foreligger. Maria bruger ligeledes mange sekunder på at tænke over Athos fra De tre musketerer, eftersom der i denne fortælling er et mord, der på sin vis kan bruges som forklaringsramme i forhold til Miguels død. Hvad med Shakespeares Macbeth. Her er der også et sælsomt mord og en form for forelskelse. Kan litteraturen være med til at mime den virkelighed, vi befinder os i? Her kan man som læser komme til at tænke på Bonsai, som også vækker samme tankerække.

Læsning - Litteraturlinjer

Javier Marías er så ferm til at vække filosofiske virkeligheder og tanker til live, og jeg er med hele vejen, tænker såmænd stadig over bogen efter endt læsning. Her kan en genlæsning vitterligt sætte skub i sagerne, tænker jeg. Det er tydeligt, at der kræves noget af læseren. Investér derfor gerne din tid!

Tak til Bog & Idé for at sponsorere denne bog.

 

Andre Litteraturlinjer:

Bliktrommen - LitteraturlinjerBonsai af Alejandro Zambra