Bombaygryde

Litteraturlinjer - bombaygryde

Titel: Bombaygryde

Forfatter: Jens Blendstrup

Forlag: Samleren

Sidetal: 239

Udgivelse: 2012

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

I Bombaygryde møder vi Leif Balleby. Han er endt i en frygtelig knibe, for han har nyligt tabt i Matador, og det mod sin fader, Uff.

Det har konsekvenser, for de spillede om stedet for hans værnepligt.

Derfor er der ikke nogen anden vej at gå end til Almegårds Kaserne i Bornholms Værn, hvor han vil vokse sig til en mand, eller vil han?

Det er netop her i denne forsamling på Bornholm, han – blandt andet – møder en ubestemmelig ret, muligvis fra Indien – Bombaygryde. Leif støder på den i sin feltration, når de tager på øvelser.

Vi befinder i 1987, og Leif skal opleve mangt og meget på Bornholm, og højdepunktet må siges at være et dødsfald – det kaster skygger ind over Leifs livsførelse.

Leif rejser til Bornholm med ét billede på nethinden. Sammen med Uff har han igen og igen set ”Soldaterkammerater” af Sven Methling, og det viser sig at være overordentligt svært for Leif at modellere dette indtryk til den faktiske virkelighed. Leifs såkaldte ’soldaterkammerater’ på kasernen er såmænd flinke til at forsøge at give ham et andet perspektiv. De tøver ikke med at vise ”Full Metal Jacket”, ”Deerhunter” og andre film, der har et mere blodigt indhold. Tilbage står det, at Leif bibeholder sit billede af militæret som en hyggelig atmosfære med plads til sjov og leg.

Leif knytter sig til en bred skare af forskellige typer; Psyko-Gert, Gnuen, Millo (narkoman) og Benny, og med denne brogede skare tager han rundt på Bornholm, og han har også visse afstikkere til hjemmet nær Aarhus, hvor han aflægger rapport om livet som værnepligtig.

Han må forbi den psykiatriske afdeling på kasernen for at komme på ret køl, og man skal undervejs have fundet frem til, hvilken rolle han spiller i dødsfaldet på øvelsen.

Hvis du har hang til atypiske dannelsesromaner med en sær surrealistisk og sjov tone, er det her et glimrende valg.

En anden valgmulighed er Slagterkoner og Bagerenker.

Sproget bærer atter præg af lyst til leg og til humoristiske sammensætninger og scener, og det står i god forbindelse med resten af forfatterskabet.

 

Andre Litteraturlinjer:

Pelargonie - Frederik Svindland - Forlaget Silkefyret - Litteraturlinjer