Gud taler ud

Litteraturlinjer - gud-taler-ud

Titel: Gud taler ud

Forfatter: Jens Blendstrup

Forlag: Samleren

Sidetal: 148

Udgivelse: 2010

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Det var med denne bog, Jens Blendstrup brød igennem. Det skete i 2004, og sidenhen har det taget fart.

Der er tale om en form for selvbiografisk, kort roman, hvor kapitlerne står som brudstykker, der bliver sat sammen til et hele, hvor en særligt mand er centrum.

I bogen følger vi Uffe Blendstrup, Jens’ far, ganske enkelt omtalt som selveste ’Gud’.

Således følger vi ’Gud’ og hans disciple i forstaden Risskov, i et nydeligt parcelhuskvarter, og det lige fra indflytning, til tilbygning over kræftsygdom og død.

Bogen er opdelt i korte kapitler, hvor sproget er direkte og altid med en undertone af satirisk humor, sine steder med meget opridsende sætninger, hvor sagerne fastslås ganske kontant.

Vi bevæger os rundt i denne atmosfære med Jens som vores guide. Han kaster sit syn på sagen, år efter at ’Gud’ har forladt stedet, stillet sine sko for bestandigt.

Således er vi med, når det går glimrende for ’Gud’, når han har tid og lyst til at snakke, ganske givet når stemmebåndet er blevet smurt med våde, skarpe varer, ligesom vi også er med, når delirium og træghed slår ind over ’Gud’, og hvor det handler om at lade ham være, eller i al fald undgå at blive ramt af hans sætninger og udbrud.

Det er en meget direkte og billedskabende skrivestil, hvor man som læser vitterligt mærker, at vejret i Risskov er lige så omskifteligt som humør og temperament hos ’Gud’.

Det registreres af Jens, på afstand og stadig meget rammende beskrevet, og et lignende scenarie møder vi Bombaygryde.

 

Andre Litteraturlinjer: