Slagterkoner og Bagerenker

Litteraturlinjer - slagterkoner-og-bagerenker

Titel: Slagterkoner og Bagerenker

Forfatter: Jens Blendstrup

Forlag: Samleren

Sidetal: 420

Udgivelse: 2016

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️

Jens Blendstrup fastslår, at han med Slagterkoner og Bagerenker har beskæftiget sig med lutter fri fantasi, og at han således for en tid – ganske fordi han gerne har villet udfordre sig selv – har ladet sin familiehistorie ligge.

I denne roman støder vi ind i elektrikeren Jørgen – eller rettere skrevet elmontør!

Jørgen Usse Gravesen er 52 år, og han nyder sin have, sin kone, er glad for sin bil, og så har han visse drømme. Alt tegner godt. Men da han en dag – ganske uden en sygedag i samtlige 22 års arbejde for Due-El – må sande, at han har modtaget en fyreseddel, mister Jørgen grebet om tilværelsen.

Han er ikke længere i stødet, som man siger.

Polakkerne skal nu i fremtiden skabe lys i Korsør, hvor Jørgen bor.

Han bliver tvunget ud i nye valg, og livet former sig nu som en tombola, hvor alskens mærkværdigheder i form af typer fra fortiden viser deres ansigter og påvirker stakkels Jørgen. Man kan diskutere, hvorvidt der er tale om en gevinst.

Anita, Jørgens kone, skubbes ikke sådan lige ud af kurs, hvorfor hun tager Jørgens afskedigelse med ophøjet ro og optimisme, og det er for Jørgen en vægtig sag, for familien, dersom man kan tale om en sådan titel, er det eneste, han har. Anita og Jørgen er barnløse, og de ser ikke andre end Anitas søster med slæng. Venner samler de ikke på, og Jørgen har en far på et plejehjem, som han kun modvilligt (når den dårlige samvittighed trækker ham derhen) besøger.

Jørgen er ikke en fast klippe i Korsør, for det skal vise sig, at fyringen påvirker ham ganske meget. Han omlægger sin livsstil, hvilket nu involverer røde bøffer, løbebånd, karriererådgivning og filmaftener.

Vi får 424 sider – den længste fortælling, vi hidtil har modtaget fra Jens Blendstrups hånd – og han er da også selv forundret over, at det har kunnet lade sig gøre, eftersom han har været bedst til, følt sig mest hjemme i de kortere prosastykker, men Jens har villet udfordre sig selv, og han har således lagt dette benspænd for sig; fiktion og længde.

Det er der kommet en sjov og sine steder sprudlende roman ud af, om end det også forekommer, at den visse (mange) steder går over i det ujævne og lidt trivielle.

Tak til Rosinante & Co for anmeldereksemplar.

 

Andre Litteraturlinjer:

Den usynlige Ivan Saenko - Litteraturlinjer - en side om litteraturTemeraire - Naomi Novik - Litteraturlinjer - Fantasy