Syng, levende og døde, syng

Syng, levende og døde, syng af Jesmyn Ward

Titel: Syng, levende og døde, syng

Forfatter: Jesmyn Ward

Oversætter: Juliane Wammen

Forlag: Hr. Ferdinand

Sidetal: 400

Udgivelse: 2018

Blyantsbedømmelse: ✏️✏️✏️✏️

Det er med glæde, jeg anmelder denne roman. Det er en roman, der har bragt hæder til forfatteren. Med denne vandt Jesmyn Ward National Book Award 2017. Hun er endog den eneste kvinde, der har vundet National Book Award to gange. Det er smukt, og det er en meget god historie.

Hvad handler den om? Jo, den handler meget direkte og fintfølende om en Sydstatsfamilie, og det er en episk udredning, hvor det er håb og modgang, racisme og fattigdom, der må siges at være perspektivet og omdrejningspunkt, blandt andet.

Læs og nyd roen hos Litteraturlinjer

Jojo møder vi. Han er tretten år gammel. Han bor med sin lillesøster Kayla, og det er hos deres bedsteforældre. Det er i nærheden af Mississippi. Det er tydeligt fra begyndelsen, at han har svært ved at se, hvordan han skal blive en mand, og han har endog vanskeligt ved helt at vide, hvad det vil sige at være en mand.

Han har dog forbilleder, herunder sin morfar Pop, sin hvide far Michael, som dog er i fængsel, og sin farfar Big Joseph, som dog ikke optræder særligt nærværende for ham. Han har også Given, sin afdøde morbror, at se op til.

Litteraturfestival

Han kan ej heller læne sig op ad sin mor, idet hun tager på nogle trips, for hun vægter stofferne højere end børnene, ser det ud til. Hun savner sin bror, og det er her, bogens helt store kvalitet kommer frem, synes jeg, for her er det de hallucinatoriske fornemmelser og syner, skrevet så smukt, der rammer mig, det må jeg sige.

Det er, da Jojo og Kaylas far bliver løsladt, at det for alvor kan tage fart. Da starter et road-trip, for de skal til Parchman-fængslet. Her møder Jojo en sær skabning, et genfærd, som har et og andet at berette om kærlighed, arv, vold og tilgivelse. Det er svævende smukt.

Tak til Politikens Forlag for at sende mig denne bog til anmeldelse.

 

Andre Litteraturlinjer:

Mænds hjerterEn anden gren